Ananas
Ananas je tropsko voće iz porodice bromelija, poreklom iz Južne Amerike. Danas se uzgaja u mnogim toplim krajevima sveta i cenjen je zbog svog osvežavajućeg ukusa, sočnosti i bogatstva nutrijenata.
Plod i struktura: Plod ananasa je složen, sastavljen od mnogo bobica sraslih oko centralne osovine. Spolja je prepoznatljiv po tvrdoj, bodljikavoj kori koja menja boju od zelene do zlatnožute pri zrelosti. Meso je žute boje, sočno, vlaknasto i bogato prirodnim šećerima i kiselinama. Središnji deo, srž, je čvršći i manje sladak.
Ukus i miris: Karakteriše ga izrazito sladak i kiselkast ukus, sa osvežavajućim tonovima citrusa i tropskog voća. Miris je intenzivan, voćan i aromatičan, naročito kod zrelog ploda.
Upotreba: Konzumira se svež, ali i u kuvanim jelima, kolačima, salatama i napicima. Od ananasa se prave sokovi, džemovi, sušeni proizvodi, ali i fermentisani napici poput vina i sirćeta.
Zdravstveni aspekt: Bogat je vitaminom C, manganom, bromelinom – enzim koji pomaže varenje proteina, i antioksidansima. Pojačava imunitet, varenje i ima antiinflamatorna svojstva.
Uslovi gajenja: Zahteva toplotu, vlagu i propusna tla. Najveći svetski proizvođači su Kostarika, Filipini, Tajland i Indonezija. Uzgaja se i u plastenicima u nekim delovima sveta.
Rasprostranjenost: Globalno rasprostranjen u tropskim i suptropskim krajevima. Izvozi se širom sveta kao sveže voće i prerađeni proizvod.
Ukratko: Ananas je sočno i aromatično tropsko voće, prepoznatljivo po svom osvežavajućem ukusu, bogatstvu nutrijenata i širokoj upotrebi u ishrani i industriji.
Prikazan jedan rezultat

Novi Sad
Ananas
Akademska
40%