Čačanska Rana

Čačanska Rana je autohtona sorta šljive iz Srbije, razvijena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Poznata je po ranim i produktivnim plodovima, pogodnim za svežu konzumaciju i preradu.

Plod i drvo: Plodovi su srednje veličine, tamnoplave do ljubičaste boje, sočni i aromatični. Drvo je srednje bujno, vrlo produktivno i otporno na umerene klimatske varijacije.

Korišćenje: Plodovi se koriste za svežu konzumaciju, pravljenje džemova, kompota i rakije. Rakija od Čačanske Rane je cenjena zbog prijatnog ukusa i arome.

Sazrevanje: Plodovi dozrevaju rano, obično u prvoj polovini avgusta, što ovu sortu čini pogodnom za ranu berbu.

Klima i tlo: Najbolje uspeva u umerenim klimatskim regionima, na plodnim i dobro dreniranim tlima.

Rasprostranjenost: Pretežno Srbija (Zapadna i Centralna Srbija), manji zasadi i u susednim zemljama Balkana.

Ukratko: Čačanska Rana je rana i produktivna sorta šljive, pogodna za svežu konzumaciju i preradu, otporna i prilagodljiva umerenim klimatskim uslovima.

Beograd-vinoteka

?

Treba vam pomoć?