Čačanska Rana
Čačanska Rana je autohtona sorta šljive iz Srbije, razvijena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Poznata je po ranim i produktivnim plodovima, pogodnim za svežu konzumaciju i preradu.
Plod i drvo: Plodovi su srednje veličine, tamnoplave do ljubičaste boje, sočni i aromatični. Drvo je srednje bujno, vrlo produktivno i otporno na umerene klimatske varijacije.
Korišćenje: Plodovi se koriste za svežu konzumaciju, pravljenje džemova, kompota i rakije. Rakija od Čačanske Rane je cenjena zbog prijatnog ukusa i arome.
Sazrevanje: Plodovi dozrevaju rano, obično u prvoj polovini avgusta, što ovu sortu čini pogodnom za ranu berbu.
Klima i tlo: Najbolje uspeva u umerenim klimatskim regionima, na plodnim i dobro dreniranim tlima.
Rasprostranjenost: Pretežno Srbija (Zapadna i Centralna Srbija), manji zasadi i u susednim zemljama Balkana.
Ukratko: Čačanska Rana je rana i produktivna sorta šljive, pogodna za svežu konzumaciju i preradu, otporna i prilagodljiva umerenim klimatskim uslovima.
Приказано је свих 4 резултата

Rataje
Jagoda
Marinković
40%