Petrovača
Petrovača je stara autohtona sorta jabuke iz Srbije, poznata po aromatičnim i sočnim plodovima, pogodnim za svežu konzumaciju i preradu.
Plod i drvo: Plodovi su srednje do krupne veličine, okrugli ili blago spljošteni, žuto-crvene boje, sočni i aromatični. Drvo je produktivno, srednje bujno i otporno na umerene klimatske uslove.
Korišćenje: Plodovi se koriste za svežu konzumaciju, pravljenje sokova, kompota, pirea, džemova i kolača.
Sazrevanje: Plodovi dozrevaju krajem septembra do početka oktobra, u zavisnosti od lokalnih klimatskih uslova.
Klima i tlo: Najbolje uspeva u umerenim klimatskim regionima, na plodnim i dobro dreniranim tlima.
Rasprostranjenost: Pretežno Srbija (centralni i južni regioni), prisutna i u manjim zasadima u okolnim zemljama Balkana.
Ukratko: Petrovača je aromatična i sočna sorta jabuke, pogodna za svežu konzumaciju i preradu, otporna i prilagodljiva umerenim klimatskim uslovima.
Prikazan jedan rezultat

Avala
Jabuka
Potpis
40%