Cabernet Franc

Cabernet Franc je crna vinska sorta poreklom iz Francuske (Bordo), poznata po aromatičnim crnim vinima srednjeg tela sa voćnim i začinskim notama. Često se koristi i u kupažama, posebno sa Cabernet Sauvignon i Merlot-om.

Grozd i bobica: Grozd srednje veličine, bobice tamnoplave do crne, sočne, sa tankom do srednje debelom pokožicom. Sorta je rana do srednje kasna i dobro podnosi umerene klimatske uslove.

Vino: Daje crna vina srednjeg tela sa umerenim taninima i prijatnom kiselinom. Arome uključuju crveno voće (malina, trešnja), blage začinske tonove, zelenu papriku i zemljane note. Vina su pitka, aromatična i pogodna za mladu konzumaciju, ali imaju i potencijal za odležavanje.

Stilovi: Može se proizvoditi kao monovarijetalno vino ili u kupažama sa drugim crnim sortama radi složenijeg ukusa.

Klima i tlo: Najbolje uspeva u umerenim vinogradarskim regionima, na peskovitim, glinovitim ili šljunkovitim tlima sa dobrom drenažom.

Rasprostranjenost: Francuska (Bordo, Loara), Italija, Nemačka, Novi svet (SAD, Australija, Novi Zeland), manji zasadi u Srbiji i drugim zemljama.

Ukratko: Cabernet Franc je aromatična i voćna crna sorta, pogodna za monovarijetalna vina i kupaže, sa umerenim taninima, voćnim i začinskim karakterom.

Beograd-vinoteka

?

Treba vam pomoć?