Crnošljiva

Crnošljiva je stara autohtona sorta šljive Srbije, poznata po tamnim, gotovo crnim plodovima i bogatom, slatkom ukusu. Gaji se pretežno u brdsko-planinskim predelima Srbije i cenjena je zbog otpornosti i kvaliteta ploda.

Plod i drvo: Plodovi su srednje krupni do krupni, tamnoplave do gotovo crne boje, čvrsti, sočni i slatki. Koštica se lako odvaja od mesa. Drvo je srednje bujno, dobro podnosi hladnije uslove i ima ujednačen prinos.

Korišćenje: Crnošljiva se koristi za sve vidove prerade, naročito za sušenje i proizvodnju kvalitetne rakije. Zbog visokog sadržaja šećera i prijatne arome, pogodna je i za pravljenje džemova i kompota.

Sazrevanje: Plodovi sazrevaju od kraja avgusta do početka septembra, u zavisnosti od nadmorske visine i klime.

Klima i tlo: Dobro uspeva u brdsko-planinskim krajevima, na osunčanim položajima i lakšim, dobro dreniranim zemljištima. Otporna je na sušu i niske temperature.

Rasprostranjenost: Najviše zastupljena u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, posebno u tradicionalnim voćarskim krajevima.

Ukratko: Crnošljiva je tradicionalna sorta šljive sa tamnim, aromatičnim plodovima, idealna za sušenje i rakiju, prilagođena brdsko-planinskim uslovima i cenjena zbog kvaliteta i otpornosti.

Beograd-vinoteka

?

Treba vam pomoć?