Ruzmarin

Ruzmarin latinski Rosmarinus officinalis je zimzelena, aromatična biljka poznata po snažnom mirisu i širokoj primeni u kulinarstvu, tradicionalnoj medicini i kozmetici.

Biljka i izgled: Ruzmarin je grmolika biljka koja može dostići visinu do 1,5 metara. Ima uske, tamnozelene, kožaste listove sa belom donjom stranom, raspoređene nasuprot stabljici. Cvetovi su mali, plavi, ljubičasti, retko beli, skupljeni u grozdaste cvasti.

Miris i ukus: Ima intenzivan, osvežavajući, blago smolast miris i gorak, pikantan ukus. Njegova aroma podseća na bor i limun, što ga čini jednim od najomiljenijih začina.

Upotreba: Ruzmarin se koristi svež i suv u pripremi jela sa mesom, ribom, povrćem i testeninom. Takođe se koristi u proizvodnji etarskog ulja koje se upotrebljava u parfemskoj i farmaceutskoj industriji. Tradicionalno se koristi u čajevima i oblogama.

Lekovita svojstva: Deluje antioksidativno, antiinflamatorno, antimikrobno i stimulativno na cirkulaciju. Pomaže kod problema sa varenjem, umorom, poboljšava memoriju i koncentraciju, kao i respiratorne tegobe.

Uslovi gajenja: Preferira sunčana mesta sa dobro dreniranim, blago alkalnim zemljištem. Otporan je na sušu i mediteransku klimu, ali ne podnosi jake mrazeve.

Rasprostranjenost: Poreklom iz mediteranskog područja, danas se uzgaja širom sveta u oblastima sa sličnom klimom.

Ukratko: Ruzmarin je aromatičan začin i lekovita biljka sa osvežavajućim mirisom i širokom primenom u kuhinji, medicini i kozmetici, idealan za podizanje ukusa jela i zdravlja.

Beograd-vinoteka

?

Treba vam pomoć?