Vino i čokolada su odličan par! Moglo bi se reći da kao što su vino i sir neraskidiv brak, pun emocija, kada su slani ukusi u pitanju, da isto to predstavljaju vino i čokolada kada govorimo o slatkim ukusima. Široka lepeza ukusa, i kod vina i kod čokolade, daje nam nebrojene mogućnosti uparivanja jednog sa drugim. Ipak, u Aguari su krenuli jednim drugim putem - ne da uparuju čokolade sa vinom, već svoje čokolade posvećuju vinu.
Aguara je svaku svoju crnu, mlečnu ili belu čokoladu posvetila određenoj sorti vina, na taj način što su samoj čokoladi dodali sušeno voće i začine karakteristične za prepoznavanje upravo one vrste vina kojoj je posvećena. Tako se na površini svake table čokolade nalaze mrvice sušenoj voća i začinskog bilja, koje prepoznajemo na nosu i nepcu dok pijemo vino kome je ta čokolada posvećena.
Naravno, tu su internacionalne sorte vina, poput šardonea, pino noara, merloa, kabernea. Ali, posebnu pažnju u Aguari posvetili su našim domaćim, autohtonim sortama, pa možemo izabrati čokoladu posvećenu tamjanici, smederevki, sili, moravi, prokupcu, kadarki, probusu, vrancu ili crnoj tamjanici. Nisu zaboravili ni penušavce: blan d blan (belo od belog) i blan d noar (belo od crnog), tako da svako može pronaći svoj omiljeni ukus.
Idealno je odabrati neku od Aguara čokolada, upariti je sa sortom vina koju ona predstavlja, i proveriti koliko se dobro slažu. Tako se može nastaviti redom, i za svaku čokoladu odabrati njen pandan u vinskoj boci. Kada se krug zatvori, može se započeti novi, jer u svakoj sorti vina imamo dovoljno etiketa da uđemo u začarani krug iz koga nećemo poželeti da izađemo. U vinoteci OURS, pored aguara čokolada, ima i preko 600 etiketa vina naših vinarija, što nam omogućava da višestruko isprobamo da li su tvorci Aguara čokolada svojim ukusima uspeli da isprate tvorce naših vina.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more