U subotu, 25. marta, od 14 do 20h u beogradskom hotelu Crowne Plaza održaće se četrnaesti po redu Wine Style salon, za koji bi se moglo reći da je naš najbolji salon/festival vina u zatvorenom prostoru. Na salonu će izlagati više od 50 vinarija, što domaćih što stranih, a predstaviće nam oko 400 vinskih etiketa. U korak sa njima, nastupiće i izlagači koji će predstaviti program suvomesnatih i mlečnih delikatesa.
Među izlagačima će se pojaviti i krušavački Rubin, vinarija koja se bliži proslavi svog sedamdesetog rođendana. Kroz decenije postojanja, Rubin je uvek bio prepoznatljiv po svom vinjaku, koji je mogao i može da se meri sa većinom francuskih konjaka. Pored običnog Rubinovog vinjaka, kroz godine iskustva, došli su i do Vinjaka 5, koji nosi oznaku VSOP, zatim do Vinjaka XO, da bi svoj rad na ovom vinskom destilatu krunisali prošle godine lansiranjem vinjaka Hedonic, koji je nakon poluvekovnog odležavanja u hrastovim buradima pretočen u kristalnu flašu sa izgraviranim detaljima od 24 karatnog zlata.
Ipak, Rubinovi enolozi prave i veoma dobra i zanimljiva vina. U novije vreme razvijaju liniju Double Barrique, veoma zanimljivu ideju da vina odležavaju u baricima duplo, ne samo na uobičajen način u novim buradima, već jedno vreme i u baricima u kojima je odležavao njihov Vinjak 5, što vinima daje novu notu, kako na mirisu tako i na ukusu. Do sada su flaširali vina koja su sazrevala na ovaj način: sovinjon blan i kaberne sovinjon, ali stižu najave da ćemo uskoro biti u prilici da probamo i merlo spravljen na ovaj način.
Tako su se ova premium vina pridružila dosadašnjoj Amante liniji, kod koje se posebno ističe Amante Carmen, napravljen kupažom prokupca, marselana i merloa. Ovo vino je osvojilo brojna međunarodna priznanja, kao i njihov Merlo 2017, iz linije „Vino sa pečatom“, koji je na londonskom Dekanteru osvoji 2 zlata: za crveno vino do 5 evra, i za vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. U Rubinu su odgovorili na sve veći zahtev tržišta za vinima sa mehurićim svojim Vronsky penušavim vinima. A, za one koji drže do tradicije, tu su i nekada čuveni Rubinovi Carica Milica i Car Lazar.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more