Bliži nam se Vaskrs, a sa njim i radost ukrašavanja vaskršnjih jaja. Tehnika za farbanje jaja, i lepljenje sličica je sve više, ali za nas vinopljupce posebno je zanimljiv način farbanja jaja kuvanjem u crvenom vinu. Na taj način i naš Čuvarkuća će biti vinski! Da bismo bili sigurni u uspeh ovog poduhvata, obratili smo se Miri Kovačević, našoj akademskoj slikarki koja svoje slike stvara upravo slikanjem crvenim vinom. Ona već godinama usavršava ovakav stil ukrašavanja jaja, pa nam je ustupila svoj recept.
Sve bi trebalo da protekne vrlo jednostavno: jaja, koja su bila na sobnoj temperaturi, poređamo u šerpu ili lonac u kojima ćemo ih kuvati. U potpunosti ih prelijemo crvenim vinom, i kuvamo uobičajenih 10-15 minuta. Tokom kuvanja jaja nije potrebno ni okretati, niti dodirivati da ne bismo narušili stvaranje kristala.
Možemo koristiti bilo koje vino koje imamo u kući, i možemo upotrebiti jaja koja i inače tokom godine koristimo, ali nešto bolji (lepši) rezultat ćemo dobiti ako ipak učinimo neke izbore. Jaja kuvana u crvenom vinu će dobiti izrazito tamnu bordo ili ljubičastu boju, ali vino u procesu sušenja prelazi u smeđu boju, zato ako kuvamo svakodnevna smeđa jaja, boja bi mogla suviše „pobeći“ u braon. Ako se odlučimo za jaja sa belom ljuskom, uticaj smeđe boje jaja će biti odstranjen, i jaja će biti daleko bliža boji koju želimo da postignemo.
Takođe, i izborom vina možemo uticati na krajnji ishod. Ako se odlučimo za vina napravljena od sorti grožđa koja su dobri bojadiseri, dobićemo intenzivniju boju. U tu svrhu, preporučujemo domaće sorte: vranac ili probus. Vina starenjem, iz rubin crvenih nijansi prelaze u smeđkaste tonove, zato ćemo izborom mladog vina, dobiti lepšu boju.
Kada se skuvaju, jaja se ostave preko noći da odstoje u vinu, i sutradan ih izvadimo da se sama osuše. Ovim procesom na jajima će se po celoj površini stvoriti bezbroj sitnih kristalčića, koji predivno svetlucaju, što jajima daje nestvarnu lepotu. Da bi ste kristalčiće sačuvali, jaja se niti brišu, niti premazuju uljem. Prvo jaje ide na svoje mesto Čuvarkuće za narednu godinu, a ostala se poređaju u za to pripremljenu korpicu ili činiju. Ovo je potpuno prirodan metod bojenja jaja, koji nas rešava brige o uticaju neke hemikalije prilikom farbanja. Dok je vino odigralo svoju vaskršnju ulogu, i nije za dalju upotrebu.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more