Najčešće govorimo o umetnosti u buretu, kada želimo da istaknemo umešnost jednog tvorca vina ili rakije u stvaranju tog pića. Ovaj put, grupa kreativnih maštovitih ljudi dala nam je priliku da vidimo da se umetnost može izraziti i na buretu, kada ono posluži umesto slikarskog platna. Kao što šljiva svoj životni vek nastavlja u rakiji, tako i drvo hrasta svoj životni ciklus produžava kroz rakijsko bure, koje je od njega napravljeno. Da hrast može da nastavi da živi, čak i kada istekne „rok trajanja“ rakijskom buretu, svojom izuzetnom idejom pokazali su naši vrsni poznavaoci rakije: Ilija Malović i Zoran Radoman.
Dvojac rakijskih eksperata na ovom projektu okupio je 12 naših slikara, spremnih da se upuste u neobičnu avanturu slikanja na buretu. A, da imaju na čemu da slikaju pobrinuo se Miroslav Kuburić, vlasnik destilerije iz koje nam već 4 decenije dolazi čuvena rakija Bojkovčanka. Svaki od umetnika izrazio je sebe na način na koji najbolje ume – slikajući. Ali, i kroz razgovore sa Ilijom i Zoranom, u veoma inspirativnom ambijetnu – podrumu sa buradima u kojima rakija sazreva. Iz ovih razgovora nastao je katalog njihovih dela, u kome su dva poštovaoca naše rakije destilovala reči umetnika, koji se radije izjašnjavaju potezima četkicom.
Izložba ovih umetničkih radova održana je prošle godine u Domu vojske Srbija, posle čega je postavka preseljena u Muzej šljivovice na Avali. Pored oslikanih buradi, u ovom muzeju možete videti najrazličitije predmete koji su učestvovali u stvaranju ili čuvanju rakije, među kojima se ističe kazan za pečenje rakije iz 1879. godine, koji je u muzej stigao iz okoline Valjeva. Pošto je Miroslav Kuburić vlasnik i Muzeja šljivovice, posetiocima je zagarantovano da će im obilazak muzejske postavke biti obogaćen degustacijom zlatnih kapljica rakije Bojkovčanke.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more