Kada razmatramo koliko je neki proizvod dobar, vrlo često jedan od argumenata koji potvrđuju kvalitet je i njegova cena. Od ovakvog odmeravanja nisu pošteđena ni alkoholna pića. U svetu najčuvenija, napriznatija pića, kao što su konjak i viski, uglavnom potvrdu svog renomea imaju i u cenama, koje izazivaju strahopoštovanje. Kakva je sitacija sa destilatom sa kojim se mi ponosimo – sa našom rakijom?
Vodićemo se onim što mi kao vinoteka i rakija šop imamo u ponudi. Za početak, neko ko je na svetskom prvenstvu u destilatima dokazao da može svojim kvalitetom da ide u korak sa gore pomenutim pićima, jer je bio u prvih deset na svetu. Destilerija Zarić poznata je po svojim rakijama koja nose naziv Kraljica, ali na svoj presto uzdigli su Kralja. Radi se o rakiji koja se proizvodi na način sličan francuskom konjaku, samo ne od grožđa nego od šljive. Praktično se vrši kupaža vina od tri sorte šljiva: trnovače, crvene ranke i požegače, a prepečeni destilat odležava u hrastovim buradima 3 godine. Na polici, u flaši koja podseća na kraljevsku krunu i atraktivnoj kutiji, ova rakija košta 71 hiljadu dinara.
Ipak, na polici od nje je skuplja Uteha naša Trezor, sa cenom od 77 hiljada. Ali, ovaj rekord joj ne možemo priznati, jer se u veoma lepoj i luksuznoj kožnoj kutiji, zapravo nalaze dve flaše sa čašama. Ova rakija je napravljena od stare autohtone sorte Moravke. Nakon pečenja, rakija odležava 3 godine u novim hrastovim bačvama, koje se posle toga više ne koriste. U konkurenciju uzmamo Utehu našu u verziji Protokol, staru 12 godina, koja na police dolazi u veoma zanimljivoj flaši, zapakovanoj u drvenu kutiju, i stoji 31.200 dinara.
Stara pesma šljivovica, s pravom nosi to ime jer je stara 18 godina – toliko je odležavala u hrastovim buradima. Tako dug dodir sa hrastom dao joj je veoma tamnu boju, a već prvi gutljaj ove rakije će iz vas izmamiti pesmu, najbolje neku staru. U drvenoj kutiji, flaša ove rakije na polici košta 41.900 dinara.
Kao što se vidi, do sada kolo vode rakije od šljive. Da ne ostane tako, potrudila se destilerija Potpis sa svojom Wild Pear, rakojim od divlje kruške. Skupocenost joj daje retkost voća od kojeg se pravi, jer kada bi se uzgajala onda ne bi bila divlja kruška. Nadogradnja retke sirovine postignuta je specifičnim postupkom u procesu fermentacije, i dvostrukom destilacijom. Na kraju, rakija je odležavala 12 godina u bariku, što joj je dalo prelepu boju, ali i obogatilo aromu. U veoma atraktivnoj kutiji, flaša Potpisove divlje kruške divlja na polici po ceni od 30 hiljada dinara. U ovo visoko društvo svakako spada i Rubinov vinjak Hedonic, ali o njemu detaljnije kada se pojavi na policama OURS vinoteke.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more