Davne 1921. godine novosadski kazandžija Milan T. Jovanović je svoj originalni pronalazak zaštitio u patentnom zavodu. Ostalo je zabeleženo da je „Stroj za pečenje rakije“ prvi registrovani patent u Srbiji. To je mnogo olakšalo pravljenje rakije, jer umesto ranije korišćene gline, Milan je svoj proizvod izradio od bakra. Ipak, naš kazandžija je do svog izuma došao nešto ranije, još 1909. godine, ali pošto je to tada bila teritorija Austrougarske on je prvobitno svoj izum te godine registrovao u njihovom zavodu za patente.
Primena kazana za pečenje rakije se brzo širila, jer je svaki srpski domaćin koji drži do sebe želeo da ima svoju rakiju, pa su se u različitim našim krajevima odomaćili i različiti nazivi: lampek, alimbik, pecara, „vesela mašina“... Svako je pekao rakiju, pa su se vremenom u rakiji stvorile i klasne razlike, tako meka šljivovica slovi za piće nižih klasa. To je rakija sa oko 25 stepeni alkohola, dobijena jednom destilacijom, koju su pili siromašni slojevi iz čokanja. S druge strane, izdvaja se i takozvna gazdina rakija, koja se dobijala dvostrukom destilacijom (prepekom), i koja bi potom nekoliko godina odležavala u buretu. Za ovu rakiju je dosta toga moralo da se odbaci, ne samo prvenac i patočina pri pečenju, nego i gnjili ili zeleni plodovi.
Tradicija pečenja rakije u našem narodu zadržala se do danas, ljudi kupuju, naručuju kazane za pečenje rakije, domišljatiji se dovijaju kako da od nečega što već imaju sklope „veselu mašinu“. Svako svoju rakiju hvali kao najbolju na svetu, naglašavajući neki deo procesa pravljenja koji on radi potpuo jedinstveno, zbog čega je njegova rakija najbolja. I pored toga, u Srbiji se otvara sve više zanatskih destilerija, i trenutno ih ima preko 800 registrovanih. One peku rakiju za ljubitelje dobre kapljice koji nemaju priliku ili uslove da sami naprave rakiju.
Usled tako velike konkurencije, na tržištu se stvorio veliki broj dobrih rakija, koje pažnju privlače, ne samo svojim kvalitetom, već i lepom flašom, etiketom, a sve češće i zanimljivim originalnim nazivom. Tako već imamo rakiju sa imenom Smuk, koja bi verovatno trebalo da asocira na izreku da neko pije kao smuk. Ili Šamar, koja nam govori da će nam leći „k'o budali šamar“. Tu su i rakije koje su u svom nazivu i Gorde, i Dostojne, ali jedan od čestih motiva za ime rakije je i staroslovenska mitologija, pa nas sa njihovih etiketa dozivaju već pomalo zaboravljena božanstva: Strahor, Perun...
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more