Naša vina postaju sve popularnija, i posle Prokupca, Tamjanike, Kadarke, Vranca... svoj dan će dobiti i Probus! U to ime, u petak, 28. jula, u čuvenoj palačinkarnici Dizni, u Novom Sadu, biće po prvi put organizovano obeležavanje Dana Probusa. Događaj će biti upriličen u saradnji Udruženja ljubitelja Probusa i Gradske uprave za privredu Novog Sada, od 18h, u Bulevaru Cara Lazara 92.
Probus je naša veoma izdašna sorta, nastala na Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima, ukrštanjem naše autohtone sorte Kadarke/Skadarke sa internacionalnom sortom Kaberne Sovinjon. Tvorci sorte Probus su doktori Sima Lazić, Dragi Milisavljević i Vladimir Kovač. Naziv novostvorenoj sorti dali su po Marku Aureliju Probu (Markusu Aurelijusu Probusu), rimskom Caru rođenom u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, koji ima ogromne zasluge za razvoj vinarstva i vinogradarstva u našim krajevima, jer ne samo da je ukinuo zabranu gajenja vinove loze u svim rimskim provincijama van Apeninskog poluostrva, koja je do tada važila, nego je odmah počeo i da sadi vinograde po Fruškoj Gori i uz obale Dunava.
Iako se Probus u početku smatrao bojadiserom (sortom kojom se popravlja boja drugim crnim sortama), on je ubrzo pokazao svoj veliki potencijal da se od njega pravi izuzetno dobro vino. Poređenja radi, dok naš Prokupac ima 613 miligrama bojenih materija, Merlo 2060 a Kaberne Sovinjon 3038, Probus ima čak 5725 miligrama. Najviše se gaji, oko 95%, na Fruškoj Gori, i naši vinari podjednako dobro prave od njega barikirana vina, kao i vina bez uticaja hrastovog drveta, a pretprošlog leta enolog Fruškogorskih vinograda, Jelena Petrović, je od Probusa napravila i veoma lep roze. Nadamo se da ćemo različite stilove Probusa, koje organizator najavljuje, moći da uparujemo sa izvrsnim palačinkama i picama palačinkarnice Dizni!
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more