Destilerija Čolić pravi rakiju veoma zanimljivog naziva – Dostojna. Ime rakije može da privuče pažnju, ali najvažnije je kada kvalitet i ukus rakije tu pažnju i zadrže. Upravo to je slučaj sa Dostojnom rakijom. Zato je ekipa OURS vinoteke i rakija šopa, na poziv vlasnika destilerije Miloša Čolića, otišla da uživa u gurmanskim kombinacijama rakije i najrazličitijih specijaliteta, koje je spremao domaćin lično.
Do destilerije Čolić, u selu Kutlovo, na putu koji spaja Kragujevac i Gornji Milanovac se lako stiže, naročito kada znate šta vas tamo čeka. Odmah se krenulo sa uparivanjem Dostojnih rakija sa tradicionalnim šumadijskim doručkom. Ipak, zaključak je da je najdostojniji partner Dostojne viljamovke pašteta od ćureće džigerice, dostojnim parom Dostojne dunje pokazali su se šampinjoni punjeni plavim sirom, pečeni na roštilju, dok je Dostojna kajsija udostojila hrskavu palentu i slaninu od moravke zapečene na roštilju da se istaknu kao njeni idealni partneri. Naravno, uz Dostojnu šljivu odležalu u barik buradima, kraljicu šumadijskih rakija, slaže se sve!
Degustacija rakija je nastavljena, pa je bilo prilike da se proba i ponešto što još nije dobilo svoju etiketu – nefiltrirana viljamovka, odležala 9 godina, se pokazala kao dragulj za koga jedva čekamo da se flašira i krene među ljubitelje dobre kapljice! Na zvezdu dana smo tek čekali: čuveno Čičino meso, na koje je naš domaćin ponosan koliko i na svoje rakije. Neke detalje spremanja Miloš Čolić je ostavio kao tajnu, ali sasvim je sigurno da, pored posebnog načina pripreme, jako važnu ulogu ima i to što koristi meso moravke, naše stare sorte svinje, kao i mast od nje. U duetu sa Čičinim mesom bili su i odimljeni ćureći bataci i karabataci, pečeni na krompiru i povrću, u svakoj drugoj kombinaciji oni bi mogli biti zvezda dana, ali pored Čičinog mesa nisu imali šansu.
Za kraj dana, isprobali smo još jedno uparivanje: Dostojne šljive, u kojoj su sabrane požegača, crvena ranka, trnovača, čačanska lepotica i čačanska rodna, i sve lepo odležale u buradima od srpskog hrasta, sa Despotom, srpskim brendom tompusa. Uz predivan pogled na zalazak sunca za planinu Rudnik, ništa bolje se ne može zamisliti! U destileriji Čolić planiraju izgradnju degustacione sale, kao i zgrade sa nekoliko apartmana i soba, tako da će u bliskoj budućnosti u svemu ovome moći da uživaju i hedonisti iz cele Srbije, a i šire!
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more