Nastavljamo sa degustacijama, na kojima posetiocima predstavljamo naša vina i rakije, svrstavajući ih u različite teme naših degustacija. U subotu, 09.09., od 18h tema će biti naša penušava vina. Pripremili smo 6 etiketa, koje će oslikati sadašnju šampanjsku scenu u Srbiji. Vodili smo računa o šarolikosti, tako da će se penušavci razlikovati i po metodi po kojoj su napravljeni, ali i po sortama grožđa – domaćim i internacionalnim.
Počećemo sa belim penušavcem od naše sorte prokupac, koji od skoro radi Podrum Pevac. Zatim Kovačevićevo roze penušavo vino od muskat hamburga, probusa i vranca. Podrum Pevac i Kovačević će svojim vinima zatupati šarmat metodu spravljanja šampanjca. Tradicionalnu šampanjsku metodu pravljenja penušavih vina predstaviće vinarija Aleksić od tamjanike, Deurić i Galot od šardonea, i za kraj Aleksandrović od pino noara. Sva ova vina naši gosti će imati priliku da isprobaju, i steknu svoj utisak o njima, kao i o ovom posebnom stilu izrade vina.
Uz kratak osvrt na istoriju pravljenja penušavaca, u svetu i kod nas, objasnićemo razlike između šampanj i šarmat metode stvaranja penušavog vina. Prikazaćemo ispravno otvaranje šampanjskih boca, kao i otvaranje sabraž tehnikom, koja je nastala u napoleonovo doba, i kao svojevrsna aktrakcija, zadržala se do danas. Gosti koji to budu želeli, imaće priliku da i sami uzmu sablju u ruke, i isprobaju ovakav način otvaranja flaše šampanjca.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more