Degustacija penušavih vina u OURS vinoteci protekla je u znaku širenja vinskog znanja i dobre zabave! Posetioci su mogli da saznaju ko je, i kako, otkrio penušavce, metode po kojima se penušavci prave, kako se kroz istoriju menjao oblik šampanjske čaše, kako se šampanjac pravilno otvara, a kako se otvara sabraž metodom, i kada i kako je nastala ta metoda. Najvažnije od svega, gosti su mogli da uživaju isprobavajući 6 različitih etiketa srpskih penušavih vina, ali i da se zabave otvarajući boce penušavaca sabljom.
Izbor vina je bio šarolik – bila su zastupljena penušava vina od domaćih sorti, ali i od internacionalnih. Takođe, degustirali su se penušavci napravljeni tradicionalnom šampanjskom metodom, ali i oni koji su spravljeni šarmat metodom, čiji je najčuveniji predstavnik italijanski proseko. Uglavnom su bili beli penušavci, ali nije izostao ni roze.
Krenuli smo odmah sa jednim hitom: blanc de nior od prokupca – beli penušavac od naše crne autohtone sorte grožđa iz Podruma Pevac. Sledeće je bilo roze penušavo vino vinarije Kovačević, u kome su takođe zastupljene naše sorte probus i vranac, uz hamburg muskat. Oba vina rađena su po šarmat metodi. Nastavili smo sa domaćim sortama, ali urađenim tradicionalnom šampanjskom metodom, otelotvorenim u etiketi Žuti cvet vinarije Aleksić. Kao i u mirnoj varijanti Žutog cveta, i u penušavoj, vino je napravljeno od tamjanike.
Šampanjci se prave od šardonea i pino noara, pa smo i to morali posetiocima da predstavimo. Zato je sledeće penušavo vino bilo The iz vinarije Deurić, napravljeno šampanjskom metodom od šardonea. Odmah smo to uporedili sa Galom, penušavcem iz vinarije Galot, napravljenim po istoj metodi od iste sorte gržođa. Za kraj smo ostavili Trijumf Noir Sparkling – penušavo vino iz vinarije Aleksandrović, napravljeno od sorte pino noar tradicionalnom šampanjskom metodom.
Grlići šampanjskih boca sa pampurima leteli su pod udarima sablje, i zabava je potrajala mnogo duže nego što je bilo planirano. Dok pripremamo sledeće vinske događaje u našoj vinoteci, podsećamo vas da je uveliko počela berba, pa će vikend biti dobra prilika da posetite neki od naših vinskih krajeva, u kojima će se za predstojeći vikenda slaviti berba novog grožđa. A, posle toga, opet kod nas na nove vinske degustacije. Pozabavićemo se domaćim belim sortama: grašac, morava... ugostićemo vinariju Pirg i njena vina!
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more