Ekipa OURS vinoteke posetila je ove nedelje Atelje vina Šapat u Novom Slankamenu. Bio je to jedinstven doživljaj potpunog hedonizma! Predivan pogled od vinarije ka Dunavu u smiraj dana, šetnja kroz uređene vinograde, enterijer i eksterijer restorana, impozantan bar sa žestokim pićima... a onda, kao kruna svega, fantastična kompozicija vina i hrane.
Sa jedne strane, u prostranoj i izuzetno organizovanoj kuhinji, glavni kuvar Nikola Stojaković, stvara prava umetnička dela koja nam se znalački serviraju na tanjire. Sa druge strane, glavni enolog Mladen Dragojlović pravi vina koja su ogledalo teroara na kome se nalazimo. Sve se to, pod dirigentskom palicom glavnog menadžera restorana Dušana Vranića uparuje u hedonistički spoj svakog zalogaja sa svakim gutljajem vina.
Somelijer Slađan Plavšić svako vino, i svako jelo, iznosi pred nas uz precizna i temeljna objašnjenja šta je i na koji način spravljeno, bilo u kuhinji ili u vinskom podrumu. Roze vino Šu-Šu smo pili uz hladna predjela. Bela vina, muskato đalo i sovinjon blan, su nam pomogla da bolje razumemo topla predjela. A, da maksimalno uživamo u glavnim jelima i dezertima, tu su bila crvena vina, Pi, Magnus i uzdanica vinarije - kaberne sovinjon. Veče nam je pokazalo nove lepote koje pruža sedenje na terasi vinarije, ali i poslalo upozorenje da se neumitno bliži trenutak kada ćemo ovaj hram hedonizma morati da napustimo.
Ipak, u toku je i Belgrade Wine Week, vinski događaj u kome smo i mi uzeli učešće, pa se vraćamo redovnim aktivnostima. Danas će u sklopu Beogradske nedelje vina u vinoteci OURS biti održana i promocija mlade vinarije Pirg, od 18h. Posetiocima ćemo predstaviti vinariju i 4 njene vinske etikete, a gosti će moći da probaju i malo iznenađenje, u vidu vina koje još odležava, i samo je za ovu priliku izvađena mala količina iz bureta radi našeg potpunijeg zadovoljstva.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more