Kada analitički pošteno sagledamo prethodne godine, jedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“, neko doda i „dabogda“. Šta nam to govori? Pa naprosto, niti jedna stara nije valjala i lepo je samo onima čija je memorija u kapacitivnoj ekvivalenciji sa baferom zlatne ribice. Da li je problem u „Srećna nova“, što neminovno podiže nivo očekivanja od nastupajuće? Ko će ga znati... Činjenica je da svaka stara ne valja i da dolazi nova koja će, najzad, doneti izvesne promene. Ono što će doneti, empirijski je dokazano, ne bi prošlo ni najlabaviju cenzuru, ako se razumemo. To da je neka godina bila odlična, uglavnom saznajemo nekoliko godina kasnije, nakon komparacije sa novim, lošijim.
Snizimo li zahteve sa „srećna“ na „bolja“, možda ćemo umilostiviti više sile i sledeće godine dobiti malo lufta da danemo dušom. Ono što jeste svake godine bolje, a nema apsolutno nikakve veze sa srećom su radovi naših rakijaša i vinara. Poslednjih pet šest godina imamo bar pristojne berbe i beneficirani princip razvoja: Od svake pojedinačne berbe učimo kao od tri. Ljudima koji se bave proizvodnjom nije potrebna sreća, već samo samilost i kooperativnost bogova meteorologije. Oduvavanje kumulonimbusa je sasvim dovoljan preduslov za sreću, kao takvu.
Što se OURS-a tiče, nama je prethodnu godinu obeležila činjenica da smo munjevito otvorili maloprodajni objekat. U boljoj novoj godini očekujemo da se stvar dodatno pojača sa idejom da postanemo lokacija za veliki broj spontanih sastanaka ljudi iz sveta vina i rakije uzajamno, zatim sa obožavateljima njihovih kreacija, kao i samim obožavaocima u organizovanoj formi. Svi su dobrodošli!
Prethodna godina nije prva samo za naš objekat. Dosta toga se izdešavalo, a posebno bi valjalo istaći eksponencijalni rast broja registrovanih destilerija. Ta ekspanzija je jasna, pošto se rakije kod nas proizvode na sve strane, najbolje su na svetu i vrlo brzo postaju biznis. Komponenta podrazumevanja je najzad po strani i mnogi su poželeli da se ogledaju u tržišnoj utakmici. I o tržištu uče munjevito, pa se sve veća pažnja posvećuje estetici proizvoda, što je za svaku pohvalu. To shvataju i ugostitelji, pa je sve ređa diletantska pojava po kartama pića, koja se ogleda kroz popis: „šljiva“, „kruška“, „kajsija“, „dunja“, a bez navedenog proizvođača. Valja znati šta je čije, kao što bi bilo sumanuto da u vinskoj karti piše samo „merlo“ ili „šardone“, a bez naznake iz kog je podruma. Rakije zaslužuju jednak tretman i sve ga više dobijaju.
Sve u svemu, intresantna godina je za nama, uz tradicionalnu nadu da će sledeća biti manje interesantna, čisto da se malo i odmori. Stoga nije neophodno da bude srećna, ali svakako da bolja biti mora. Drž’te se!
Napisao: Nenad Andrić
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more