Ovih dana konačno se na pijacama pojaviše te tanke grančice i na njima crvene kraljice ‒ posebni znaci nagoveštaja leta, trešnje.
Trešnja datira još iz bronzanog doba (2000 godina pre nove ere), sa područja tadašnje Anadolije, danas Turske. Otprilike 70. godine pre nove ere je trešnja stigla u Evropu, nakon pobede generala Lukulusa u bici kod grada Ceraspontea. Otud i njen latinski naziv Cerarus. Njeno ime simbolizuje hrabrost rimskih trupa, iako su je Grci otkrili ranije. Svakako, bila je deo ishrane legionara, koji su njenu slavu širili Evropom, a tokom kolonizacije je stigla i u Ameriku. Nemačka reč Kirsh potiče od reči karshu koja označava trešnje gajene na tlu Mesopotamije.
Trešnjin cvet je posebne lepote i mirisa, a u Japanu se posebno ceni ova biljka. Japan je 1912. godine poklonio Americi 3.020 stabala trešanja koja su posađena u Sakura parku na Menhetnu. O simbolici trešnje za Japance, nekom drugom prilikom.
Kora trešnje je osnovni materijal koji se koristi za pravljenje lila tokom slovenskog obreda Lilanja tj. paljenja lila na Petrovdan (u zapadnoj Srbiji) ili pred Velike poklade, uoči Đurđevdana, Spasovdana i Ivanjdana. Ovaj događaj je 2017. godine uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
E, sad ono najslađe... Plod trešnje je izuzetno zdrav i preporučuje se kod preventive i lečenja različitih bolesti i povoljno utiče na mnoge sisteme organa u ljudskom organizmu. U tu jednu malu okruglu trešnju staje pregršt vitamina i minerala, a i niskokalorična je, pa koliko god da pojedete, nećete se ugojiti, čak se može desiti i suprotno. Korisna informacija je da 20 trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. U XV i XVI veku se koristila u medicinske svrhe.
A kada se zadovoljite crvenim polodovima, da dopunite svoj zdravstveno stanje, u ponudi OURS vinoteke & rakija shopa imate i trešnju u tečnom stanju i to u dva oblika: rakiju od trešnje destilerije Volos Natura (za ljubitelje strasti) i liker od trešnje brenda Tzuga (za obožavaoce slasti).
Napisala: Sandra Zlatanović
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more