Kada kažemo etno-restoran ili restoran nacionalne kuhinje, šta očekujete da u njemu probate?
Nekako logično biva da su to specijaliteti svojstveni tom kraju, podneblju, državi u kojoj se nalazimo. Nije li očekivano da, ako odemo u Italiju, pijemo italijanska vina uz pastu ili picu? U Grčkoj, pak, pored ouza-a i girosa, možemo jesti stifado i piti recinu. U Mađarskoj uz gulaš čorbu u vekni hleba popiti tokajac. I tako na putu oko sveta, u koliko god stane dana, svaka zemlja nudi ono što je za nju specifično, posebno i tipično njeno.
Zasigurno je da svaki turista i avanturista na svojim putovanjima želi da proba nešto karakteristično za regiju koju je posetio. Međutim, za srpske etno-restorane i restorane nacionalne kuhinje, izgleda da ova logika ne važi. Postavlja se pitanje zašto u Srbiji uz kajmak i pršutu možete popiti Johnnie Walker, a uz vruće praseće pečenje francuski merlo?
U čemu je logika srpskih ugostitelja? Pukom nerazmišljanju, poslovanju bez koncepta, nedovoljnom cenjenju vlastitih potencijala ili nečem petom? Da li je moguće da ni sami ne znamo šta sve imamo da ponudimo? Informisanja radi, u Srbiji danas zvanično ima preko 600 registrovanih destilerija i 430 vinarija. Zašto srpske rakije, likeri i vina nisu zaslužili da budu jedin(stven)a ponuda srpskih restorana nacionalne kuhinje i onih koji se reklamiraju kao etno-restorani?
Sva pitanja ostavljaju gorak ukus u ustima kao posle pelinkovca posluženog bez limuna i leda. Spremni smo da čujemo odgovore...
Napisala: Sandra Zlatanović
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more