OURS generalštab u sastavu: Mlađa (diskus hernija), Šone (histerična hipertenzija) i Mićko (noćna mora kardiovaskularnog sektora medicine), berbu 2021 je doživeo i preživeo kod braće Nikolić. Naravno, u pitanju je selo Dobra Voda i vinarija Vinis, najbolja nepoznata vinarija na svetu, koja je sve manje nepoznata. Nažalost, tog dana nismo brali onaj merlo! Ako ne znate koji merlo, onda ste definitivno na pogrešnom mestu.
Kad se iz Begorada ide na berbu, višegodišnja praksa je tu mahom uniformna. Dođete u vinograd, predaju vam makazice, mahom nove, štricnete par grozdića, ako ste zanesenjak onda i čitav sat ljuštite čokote, galantno se ponudite i da vukljate gajbice, domaćini to odbiju, potom sednete u hladovinu i prepustite se čarima gastronomije, enologije i ponositih destilata. Da, tako je to obično, ali u Vinisu je sve neobično.
Prvo, rečeno nam je da stignemo baš sabajle, u vreme kada vas eskimi gledaju čudno ako niste obukli pokojnog medveda. Tutnuše nam u ruke makaze koje su već odšljakale nekoliko sezona. Dobro, dešava se. Sve se dešava toliko munjevito da i ne stignete da ispalite svoju fejk foru o tome da je trebalo da ponesete svoje makaze (koje naravno nemate). Drž’ makaze, eto ti reda i rokaj! Dobro, rokamo... Rokamo naravno malo i razgibavamo se za doručak. Dva i po sata, a još nema doručka. Signalna lampica se pali. U berbi grožđa hrana je donekle i precenjena. Naprosto, jedete grožđe. Zbog tog hobija se smatram vrlo neomiljenim protokolarnim beračem. Pitati u Despotici...
Da je vrag odneo šalu, govorio je preukusni burek iz Jagodine, inače toliko masan da su nam kože postale providne. Za njega su čvarci – veganske granule. Hm? Ako vam kalorije daju „na lopatu“, to znači da nismo pri kraju i da od ritualnog štrickanja nema ništa. No, čvrsti smo mi momci. E sad, na koju foru smo mi šljakali do zalaska sunca, plašeći se onog lascivnog vica sa fenjerima znate već gde, ni danas mi nije jasno. U svakom slučaju, muški smo izdržali „češljanje sečivima“ kaberne frana, koji će na žalost pisca ovih redova, verovatno završiti u rozeu. Po rečima domaćina (Milana i Saleta), pokazali smo se dobro. To što nam se sutradan upalilo sve, od tabana do očnih kapaka, ni po jada. Brukanja biti ne sme!
Setio sam se u jednom trenutku maga iz Iriga (Miroslav Kovačević – prim. aut.). Ubrao sam oko 130 kila šardonea za sat vremena, na šta mi je on rekao: „Ali to je prvi sat.“ Bio je u pravu. Vremenom, fizički potencijal linearno opada. Nikolići su nas domaćinski ispratili (ponesosmo i grožđe kući) diskretno naglasivši da ima još dana berbe. Verujem da su sve obrali kako valja, a nama je taj teški dan bio uvod u fizičko rmbanje oko vinoteke. Sve u svemu, valjalo bi da svako ko ima čitavu rukovet stavova na temu cene vina samo jedan jedini ali ceo dan provede u berbi. Jedno je kad to radi kombajn, a drugo kad radite baš vi.
I zato, kada u OURS vinoteci budete u ruci držali Vinis Rose iz 2021, velika je verovatnoća da je nastao od grožđa koje smo brali Mlađa, Mićko ili ja. Nije to mala stvar! Svaka čast vrednim ljudima koji iz godine u godinu skidaju plodove sa čokota da bi svi mi uživali u najplemenitijoj tečnosti pod svodom nebeskim.
Napisao: Nenad Andrić
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read morePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more