Kada govorimo o upravinju hrane i vina, nekako se čini logičnim da će do tog uparivanja najbolje doći u vinarijama. I, zaista, naše vinarije su prepoznale želju svojih brojnih posetilaca da, uz vino koje su došli da probaju, odmah dobiju preporuku sa čime se ta vina najbolje uklapaju. Tako su vinarije prvo počele da prave degustacione sale u kojima su uz vino posluživale suvomesnate i mlečne delikatese, ali većina vinarija je shvatila da su apetiti vinoljubaca daleko veći, i da će ih zadovoljiti samo ako naprave restorane.
Zato danas po našim vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica. Neke vinarije imaju dogovor sa obližnjim restoranima da poruče ono što gosti vinarije žele, ali sve je više vinarija koje imaju sopstvene kuhinje, i u njima vrhunske kuvare. Najčešće se vinarije snabdevaju namirnicama kod lokalnih proizvođača, čime pospešuju razvoj poljoprivrede u svom kraju.
Hrana po vinarijama je raznovrsna, i sposobna je da zadovolji zahteve najvećih gurmana. Svaka vinarija postaje prepoznatiljiva, ne samo po svojim vinima, nego i po nekom od svojih specijaliteta. Tako će nas Despotika dočekati sa biftekom ili pačetinom u sosevima od vina i voća. U Deuriću će nam preporučiti drpanu prasetinu ili kobasice u sosu od sopstvenih jabuka.
U vinariju Tarpoš će nas namamiti junećim repovima i pečenim paprikama punjenim kozjim sirom. Kod Aleksandrovića će nas ugostiti pohovanim butkicama i junećim obrazima. Naravno, svaka vinarija će se podičiti nekim lokalnim specijalitetom, kod Kovačevića će to biti perkelt od pevca, u Malči će to biti belmuž i sukane pite… Uz sve ove gurmanluke, naše vinarije će nam prirediti i 5-6 svojih vina, koja se sa ponuđenom hranom međusobno prate.
Piše: Ljuban Očigrija
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
read moreOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
read moreVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
read moreSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
read moreNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
read moreIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
read moreU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
read more"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
read morePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
read moreMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
read moreOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
read moreNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
read moreOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
read moreDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
read moreNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
read moreVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
read moreZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
read moreVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
read moreMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
read moreJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
read moreBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
read more