Vina
Iznesite slobodno svoje mišljenje

Iznesite slobodno svoje mišljenje

12 April 2021
  • Сподели:

Zašto ne trebate da se bojite da u društvu slobodno iznesete svoje mišeljenje o nekom vinu glasno, bilo crvenom ili belom, bilo skupom ili jeftinom… Uvek budite uživalac, nikada expert. Neke od činjenica koje će vam vratiti hrabrost u ispijanju vina i dati vam satisfakciju u slobodi izražavanja, su pred vama.

Šaljivi ali pokazni eksperiment koji je sproveden 2001. godine na Univerzitetu u Bordou, pokazao je da 54 od 54 diplomca-enologa u proizvodnji i degustaciji vina mislilo je da degustira crveno vino, opisujući ga u potpunosti kao crveno, dok je na degustaciji upravo bilo posluženo obojeno belo vino.

Iste godine na još jednom testu koji su priredili vinskim stručnjacima na upoređivanje je data jedna skupa i jedna jeftina bocu vina. Čula su se tu jasno izrečena mišljenja, kao i razni poredbeni komentari ali nijedan pravi, jer obe boce su u sadržaju imale isto vino.

Na isti način sa malo više smelosti i detalja, podižući sve na viši nivo, kompanija Cal-Tech je sprovela istraživanje sa 5 različitih boca. Svaka boca je bila odredjene cenovne kategorije i to je bilo jasno naznačeno. Najjeftinija 4 eur do najskuplje čija je cena iznosila 90 eur. Klijentela je poštedjena komentara i ocenjevinja jer je za njihovu degustaciju korišćen skener mozga da bi videli reakciju pri degustaciji. I ako se u svakoj boci nalazilo isto vino, skener je pokazao da jedan deo mozga postaje aktivniji kada degustatori piju vino iz skupih boca, dok se angažovanje mozga pri degustaciji jeftinih boca uveliko smanjuje.

Ista ova kompanija u drugoj naučnoj fazi degustatorima je dala na ocenjivanje vino, kako im je rečeno, jedno iz Kalifornije i jedno iz Severne Dakote, kao i dve vrste sira, iz istih regija, koji se degustira uz oba vina. U obe boce, naravno, bilo je isto vino. Degustatori su sir koji su jeli sa kalifornijskim vinom ocenili kao kvalitetniji i pojeli su ga više.

I još dve ohrabrujuće činjenice.

1976. godine u Parizu je održana slepa degustacija izmedju kalifornijskih i francuskih vina. Kalifornija je na ovom testu pobedila. Čovek koji je radio blind test i koji je izveštavao o ovom dogadjaju stavljen je na crnu listu u Francuskoj.

Nakon studioznog prilaza ocenjivanju vina, 2005. godine komisija otkriva da su reztultati sudija koji su ocenjivali vina u suštini besmisleni, otkrivajući da je sudijsko ocenjivanje vina variralo za plus - minus četiri poena tokom tri slepe degustacije istog vina.

To ne znači da ne postoje pravi eksperti, poznavaoci, stručnjaci za vino, postoje i te kako, ali ne u broju u kome ćete ih vi upoznavati.

Opustite čula mirisa i ukusa, zaboravite stid, prisutnost i mišljenje drugih, doživite vino na svoj način.

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code