Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Tarpoš

 

VINA SA KORENIMA U SRCU ŠUMADIJE

 

Pre više od stotinu godina, padine Venčaca i Vrbičkih brda iznad Aranđelovca bile su pokrivene vinogradima. U tom kraju je osnovana i slavna „Venčačka vinogradarska zadruga“, jedinstvena na Balkanu, koja je između dva svetska rata proizvodila 300.000 litara vina,  čak i penušava vina po šampanjskoj metodi. Taj podrum posetila je svojevremeno i Eleonora Ruzvelt.

Bilo je to slavno vreme vinogradara i vinara sa Venčaca. A, onda je došlo vreme propadanja i u drugoj polovini 20. veka vinogradi oko Aranđelovca su više krčeni nego gajeni. Dobro vino sa Venčaca, Bukulje i vinograda vrbičkih i orašačkih – palo je u zaborav… 

Sve dok 2003. Tihomir Tika Timotijević, rodom iz Aranđelovca, inače uspešan građevinski inženjer, nije odlučio da iznad rodnog grada, na samoj međi sela Vrbica i Orašac, sagradi jedan drugačiji „grad”. Vinograd.

U selu Vrbica, na jednom južnom zemljišnom talasu koji se sliva ka Aranđelovcu, Tihomir je postavio temelje svog vinograda. Vina koja se rađaju sa pogledom na Venčac i Oplenac, neguju se u podrumu, koji, kao vinski „šato“, lagano niče iznad vinograda. Tako su postavljeni i temelji budućeg vinogradarstva i vinarstva čitavog ovog kraja. Tako je rođen Tarpoš.

 

Čitavo imanje, veličine 27 hektara, smešteno je na mestu koje meštani od davnina zovu “Vinogradi“, mada se malo ko tih starih vinograda još uvek seća. Njih pamti samo još jedan prastari hrast usred novih vinograda, pod čijom krošnjom su se odmarali neki davni berači, pre više od dvesta godina.

 

“Kod naziva vinarije Tarpoš nisam se dvoumio ni jednog trena, jer me je to ime opčinilo čim sam ga prvi put čuo. Naime, „tarpoš“ je naziv za jednu starinsku srpsku žensku kapu, iz koje se nekada davno nudilo baš grožđe putnicima namernicima. Nekadašnji vinski trgovci su govorili i da je neko vino toliko dobro da ‘može u tarpošu da se nosi’.

Imao sam sreće da pod tim prelepim, pa pomalo i mističnim imenom, ubrzo dobijem i jedno veoma dobro vino, koje je dalje pronosilo priču o ovom imanju u selu Vrbica pokraj Aranđelovca i o ovoj vinariji u samom srcu vinograda…” (Tihomir Timotijević; iz intervjua za časopis Put Vina)

Filteri
Sortiraj
Tarpoš Sauvignon Blanc 0,75

Obiluje osvežavajućim mirisima zrelog voća, citrusa i začina i pleni harmonijom svežine i punoće uku

Tarpoš Merlot 0,75

Sorta merlo, još od prve berbe u Tarpošu, predstavlja zaštitni znak naše

Tarpoš Cabernet Sauvignon 0,75

Predstavlja kupažu naših sorti Cabernet Sauvignon i Merlot. Gastronomsko vino punog ukusa koj

Tarpoš Rose 2022 0,75

Od boje do završnice ukusa, ovaj roze od čistog širaza je ispunjen tonovima, svežinom

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code