Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Erdevik

 

 

Vinarija Erdevik nalazi se u selu Erdevik u Sremu na zapadnim obroncima Fruške Gore. Blago zatalasan, sa dve strane okrużen Fruškom gorom a sa druge dve ravnicama, na 140 metara nadmorske visine i na obroncima Fruške gore, sa tri prelepa jezera Erdevik je jedno od najlepših sela Srema.

 

Mnogi areheološki nalazi navode na zaključak da je na ovom terenu postojalo naselje još u bronzano doba. U selu se nalazi nekoliko lokaliteta iz rimskog doba. U pisanoj formi Erdevik se prvi put spominje još davne 1351. godine, dok je na mapu Srema konačno ucrtan 1730. godine.

1697. godine veliki deo Srema, pa i sam Erdevik dolazi u ruke austrijske vlasti i italijanske porodice Odeskalki koja vojno pomaže caru Leopoldu I za vreme turske opsade Beča. Samo ime, mesto je najverovatnije dobilo od mađarske reči ERDOVEG što znači predeo pod šumom. U Erdeviku je prva loza zasađena još 276 god. u vreme cara Proba. Od tada pa do današnjih dana pogodna i pitoma klima Fruške gore je u ovom kraju podsticala razvoj vinarstva i naviku uživanja u vinu.

Početkom XIX veka u Erdeviku je bilo znatnih zasada vinograda, pa je 1826. godine grof Livije Odeskalki podigao ovaj podrum.

 

Vinarija Erdevik danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava. U Krčedinu, na mestu gde padine Fruške gore postaju pitome i blage, na njenom najistočnijem delu, sasvim uz Dunav, nalaze se naši vinogradi. Lokalitet Breskvik smešten je iznad sela Krčedina, a na njemu, na idealnih stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz.

Pažljivo smo birali poziciju za naše vinograde. Breskvik se pokazao idelanim jer se na njemu ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uticaji koje nudi Fruška gora. Naše vinograde preko dana greju dva sunca: ono nebesko i ono koje se odbija o dunavsko vodeno ogledalo, pomažući našem grožđu sa sazri na pravi način, postajući slatko, sočno i jedro. Tokom letnjih i jesenjih noći, sa zapada, niz šumovite obronke Fruške gore, u naše vinograde spušta se hladan vazduh, čuvajući kiseline i voćnu svežinu u grožđu, što naša vina čini savršeno balansiranim.  Tlo je ovde slojevito, prepuno minerala, što našim vinima daje čvrstinu i kompleksnost. Na površini je lesni, aluvijalni sloj, a ispod njega krečnjak i glina nastali taloženjem nekadašnjeg Panonskog mora. U najdubljem sloju do kog doseže korenje naše loze nalazi se kamenita podloga prepuna fozilizovanih ostataka školjki i korala.

Na ovom delu Fruške gore vinogradi postoje milenijumima: čak i pre Rimljana, Kelti su ovde  gajili grožđe. Početkom nove ere, vinogradarstvo doživlja ekspanziju, a antičkim vinogradarima fruškogorske pozicije uz Dunav bile su omiljene. Kao izuzetno značajno područje, Krčedin je tokom burne istorije bio mesto trgovine, vojnih utvrda i administracije raznih naroda i osvajača koji su prolazili ovim prostorima. Svako od njih ostavio je svoj pečat u nasleđu i tradiciji ovog kraja, ali ono što se kroz vekove nije menjalo, to su nepregledni vinogradi.

 

Svoje vinograde pazimo, negujemo i beremo ručno, birajući samo najbolje i najzdravije grozdove za svoja vina. Ugledamo se tradiciju, poštujemo podneblje i pravimo vina za budućnost.

Filteri
Sortiraj
Erdevik Tri Bele Koze 0,75

Na nosu izuzetno privlačne arome bele breskve i cveća. Na nepcima je izrazito harmoničan i vrlo zaok

Erdevik Geronimo Grašac 0,75

Geronimo je mlado, potentno vino sa mirisnim notama limete, kore narandže i zlatnog delišesa

Erdevik Bella Novela 0,75

Intenzivnim mirisom vina dominiraju arome breskve, kruške i ogrozda. U čaši se razvija

Erdevik Ex Cathedra 0,75

Ex Cathedra na nosu nudi veoma sveže, čiste i mineralne cvetne i voćne arome, koje nisu one uobičaje

Erdevik Trianon Blanc 0,75

Erdevik Trianon Blanc je kupaža tri sorte 65% pino blana, 25% šardonea i 10% procenata sovinj

Erdevik Omnibus Lector 2020 0,75

Ovaj chardonnay odlikuju arome tropskog voća u ozbiljnom intenzitetu, prisutne su note vanile i keks

Erdevik Tri Crvene Koze 0,75

Tri Roze Koze berbe 2015. godine je prijatan roze koji pruža kompleksne arome hibiskusa, ružinih lat

Erdevik Trianon Merlot 0,75

Tipična za bordoška vina XIX veka, kupaža sorti Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah (sorta kar

Erdevik Grand Trianon Cabernet S. 0,75

Ovo je veoma zaokruženo i gusto vino izražene rubin boje sa crnim nijansama. Na nosu dominiraju crno

Erdevik Marlon Delon 0,75

Izražajno i veoma mirisno na nosun nudi arome crne ribizlu i Cassis-a sa sekundarnim notama ljubičas

Erdevik STIFLERS Mom Shiraz 0,75

Izrazito crvene boja rubina. Sexi i cvetno. Sa izraženom aromom kandirane višnje i maline sa

Erdevik Tri Roze Koze 0,75

Tri Roze Koze je prijatan roze koji pruža kompleksne arome hibiskusa, ružinih latica, jagoda, malina

Erdevik Roza Nostra 0,75

Roza Nostra pruža sve što se i očekuje od vrhunskog rozea. Nabijen aromama jagoda, viš

Erdevik Roza Nostra 1,5L

Roza Nostra pruža sve što se i očekuje od vrhunskog rozea. Nabijen aromama jagoda, viš

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code