Žir sa hrasta, Stari hrast iz Žirovnice
Podrum Stari hrast svoj početak beleži 2008 godine, u vreme kada rastu ideje o stvaranju nove vinske Srbije i kada se pojavljuju sada već velika imena vinskog sveta. Njihova vizija je bila i ostala biti porodična vinarija sa sopstvenim zasadima i kapacitetima kojima se može upravljati u krugu porodice, uz angažovanje vodećih stručnjaka iz polja proizvodnje vina i rakija.
Posebno su ponosni na činjenicu da su svi njihovi proizvodi dobijeni isključivo i samo od proizvoda iz sopstvenih zasada, ručno branih, gde se posebna pažnja obraća da berba bude kada je voće i grožđe u optimalnom ciklusu biološke zrelosti. Prerada voća i grožđa sa visoravni iznad sela Žirovnica koju zapljuskuju ruže vetrova sa okolnih šumadijskih brda vrši se u prostorijama Podruma Stari hrast.
Vinogradi Podruma Stari hrast zauzimaju 10ha i podignuti su u selu Žirovnica, na putu Kragujevac-Batočina, a pripadaju Šumadijskom vinogorju. Specifičnost svake parcele pažljivo je sjedinjena s odabranim sortama vinove loze kako bi svaka od njih u skladu sa optimalnim zemljištem i povoljnim klimatskim uslovima mogle da razviju svoj maksimalni potencijal.
Voćnjaci obuhvataju površinu od 15ha i na njima su zastupljene vrste od kojih proizvode rakije: šljiva, kruška, kajsija i dunja. Tradicija proizvodnje rakije u ovoj porodici proteže još iz davnih vremena. Prvi pisani dokumenti o gajenju voća i ovoj proizvodnji u porodici Stevanović datiraju iz davne 1805. godine.
Podrum nosi naziv po 200 godina starom hrastu koji se nalazi u samom vinogradu i koji pamte najstariji stanovnici tog kraja.