Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Doja

 

Toplica – mesto gde i reka ide uzbrdo

 

Vinarija DOJA je podična vinarija koja nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina koja je započeta davnih dana. Smeštena je na blagim padinama u podnožiju planine Jastrebac na nadmorskoj visini od 470m, gde su razlike izmedju dnevnih i noćnih temperatura i do 15 stepeni u period sazrevanja. Vinarija poseduje 25ha vinograda u kojima su zastupljene sorte za proizvodnju belih vina: chardonnay, pinot grigio i tamjanika bela, i sorte za proizvodnju crvenih vina: prokupac, cabernet souvignon i merlot.

 

Najvece površine nalaze se pod autohtonom sortom prokupac - oko 10ha, koja predstavlja simbol topličkog i srpskog vinarstva. U srcu vinograda nalazi se moderna vinarija kapaciteta 200.000 litara. Vinarija je opremljena najsavremenijom opremom za prozivodnju vina vrhunskog kvaliteta. Svi procesi proizvodnje počev od proizvodnje grozđa, berbe, prerade groždja u vino, procesi odležavanja i starenja vina, flasiranja do etiketiranja obavljaju se u prostorijama vinarije DOJA. Time je omogućena potpuna kontrola svih procesa proizvodnje DOJA vina.
Na ovom spoju tradicionalnog i modernog posvećeno radi tim akademskih stručnjaka: vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga Slavica Todić (profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu), brinu o izboru sortimenta, nezi vinograda i proizvodnji kvalitetnog grožđa.

 

E sada malo istorijskih činjenica. 1895 godine porodica Todić dolazi u selo Donja Jošanica i beleže se njihovi prvi zasadi prokupca od kojeg se pravilo vino za potrebe porodice i prijatelja. Razmišljajući o tradiciji jedan od Todića 2000 godine kreće sa idejom o podizanju novih vinograda i novim zasadima sorte prokupac i počinje pravljenje plana za proizvodnju. 2006 godine počinje realizacija porodičnog projekta Vinarije Doja. Prvi koraci su napravljeni širenjem i ukrupnjavanjem porodičnog imanja i spremanje za sazad vinove loze, a 2010 godine počinju sa prvim zasadima na 10ha zemlje.Počiinju sa sortama prokupac, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay i pinot grigio. 2017 godine vinarija Doja dobija od Ministarstva Poljoprivrede oznaku za vina sa Zaštitom Geografskog Porekla, pa tu oznaku nose flaše vina od berbe 2008 godine.

 

Regija Toplica dobija oznaku za vinsku regiju za pravljenje vrhunskih vina. Ono što je bitno 2018 godine uspostavljaju saradnju sa univerzitetom u Bordou (Bordeaux Science Agro) gde vinarija otvara svoja vrata za mlade vinogradare koji žele da prikupe znanja iz oblasti vinogradarstva kod prof. Slavice Todić.

Filteri
Sortiraj
Doja Tamjanika 0,75

Vino je sveže i lagano i ide uz širok asortiman specijaliteta.

Doja Chardonnay & Pinot Grigio 0,75

Vino ima bistru, zeleno-žutu boju. U diskretnom bukeu osecaju se fine arome breskve, jabuke, belog c

Doja Chardonnay Barrique 0,75

Ima bistru, zlatno-žutu boju. Vino karakterišu arome jabuke, dunje, breskve, putera I vanile.

Doja Merlot & Cabernet Sauvignon 0,75

Karakteriše ga intenzivna i postojana rubin boja, na nosu arome crvenog šumskog voća,

Doja Prokupac 0,75

Vino nežno roze boje. Kompleksne arome voćnog karaktera, šumskog voća, malina, jagoda, ribizl

Doja Prokupac Breg 0,75

Doja Breg je vino prepoznato kao najbolji prokupac na srpskom trzistu. Dve godine za redom vino je n

Doja Cabernet Sauvignon Breg 0,75

Doja Breg Cabernet Sauvignon vino napravljeno od 100% sorte kaberne sovinjon je jedinstveno po svoji

Doja Rose 0,75

Ovaj voćni rose se slaze sa laganim pastama, ćuretinom, lososom i lignjama. Može se i usparivati sa

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code