U selu Vlakča podno planine Rudnik, od starih, trenutno preostalih 364 starih stabala kaludjerke, destiler Aleksandar Kolarević proizvodi rakiju.
Porodični voćnjak nastao pre četiri generacije, još krajem XIX veka i preostala stabla radjaju organski gajene, neprskane plodove. Baš od ovih, ručno branih plodova, kada rani mraz ne desetkuje rod (što se desilo 2010, 2014, 2016, 2021 i 2023. godine), dobija se rakija koja je pred nama. I to ne više od 1.000 litara godišnje. Odlično dizajnirana i više puta nagradjivana etiketa krasi bocu u kojoj se nalazi takodje višestruko nagradjivana kruškovača.
Kruška kaludjerka, poreklom je iz Francuske, francuski rečeno Poire de Cure ali se kod nas poprilično odomaćila. Retko se gaji plantažno, ali ipak, njeni krupni plodovi lako se beru i lako se prodaju. Otporna je na bolesti i štetočine, tako da se može organski gajiti. lako se radi o konzumnoj, stonoj sorti, belog i socnog mesa, svetlozelena pokožica ove kruške ima karakterističan i aromatičan miris, pa je zanimiljivo bilo preraditi je u rakiju.