Zarić
Stari Povlen u novom ruhu
Destilerija Zarić je nastala na tradiciji i u prostoru nekadašnje čuvene destilerije rakije „Povlen“, čija je davna slava poslednje dve decenije bledela do dolaska porodice Zarić.
Uprkos voćarskoj tradiciji kosjerićkog kraja, različite okolnosti su uticale na to da stari „Povlen“ izgubi svoj sjaj. Rešeni, pre svega, da na najbolji način iskoriste potencijal ovog voćarskog kraja i tradiciju u spravljanju najkvalitetnije rakije, punom parom su radili na modernizaciji i obnavljanju postojećih pogona za preradu i destilaciju voća, a samim tim su povećali i potrebe za uzgojem voća u ovom kraju, kao i kapacitete proizvodnje. Velika finansijska ulaganja, posvećenost i želja da se u savremenom dobu na najbolji način spoje vrhunska tehnologija, savremena nauka, iskustvo i stara srpska tradicija, omogućili su da postignu da stari „Povlen“ zablista kao nova Destilerija Zarić, najsavremenija destilerija rakije u jugoistočnoj Evropi.
Kosjerićki kraj ima veoma dugu voćarsku tradiciju, i po kvalitetu voća je bio čuven i izvan granica bivše Jugoslavije. Zbog dobrih klimatskih uslova, sastava zemljišta i nadmorske visine, ovdašnje sadnice šljiva, pre svega sorti požegača, trnovača i ranka, potom i krušaka, jabuka i malina, oduvek su bile veoma cenjene. U poslednje dve decenije drastično je smanjen uzgoj voća zbog problema niske otkupne cene. Ipak, stvari se menjaju. Zahvaljujući obnavljanju rakijskog podruma, ovaj voćarski kraj ne samo da je oživeo, već je u značajnoj meri i povećao broj zasada voća. Danas više od 1.500 domaćinstava obnavlja i proširuje svoje zasade za potrebe Destilerije Zarić.
Postupak proizvodnje KRALJA je donekle sličan proizvodnji francuskog konjaka, ali bazna sirovina nij
Zaslužno i sa ponosom nosi svoje ime. Proizvedena od najboljih starih rakijskih sorti šljiva,
Rakija od dunje, karakteristična i prepoznatljiva po svom mirisu i ukusu. Kako bi joj „starost
Mnogo ljubavi i truda uložili su oko svakog pojedinačnog ploda da odstrane košticu i pokožicu
Toliko je kruška viljamovka puna slatkog soka da kada je zagrizeš taj sav sok ne staje
Malina kao voće je izuzetno osetljiva i samim tim nije ni malo lako proizvesti dobru, a kamoli, odli
Najbolje se opisuje kao brak sklopljen između „naočitog mladoženje“ – meda i &bdqu
Prvo su proizveli rakiju od višnje. Ostavili je da se „ukrti“ – sazri, a on
Kada najkvalitetniju šljivovu prepečenicu začinimo mešavinom odabranih lekovitih trava