Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija

Radenković

 

 

 

Župa = vinska tradicija već vekovima. Ovde je živelo vinogradarstvo, živi vinarstvo i živeće. Vinogorje čudesnog spleta brežuljaka, vinograda pod kosinama prelepih izlazaka i zalazaka Sunca. Tradicija se ovde nije prekidala. Domaćini u poljanama vredno rade.

 

U selu Trnavci jedno od takvih domaćinstava je i domaćinstvo Radenković sa vekovnom tradicijom. Groždje se u ovoj kući uvek negovalo sa posebnom pažnjom. Smemo čak reći da je ova porodica probudila vinsku Srbiju. Smemo i rekli smo.

 

Ko se seća Carigrada?

 

Posebnu pažnju vinskoj Srbiji upravo je dalo ovo vino gde ga je u stopu pratio Rajnski Rizling kao i Ružica istoimene kuće za koju je lično Momo Kapor uradio etiketu.

Vinogradi vinarije Radenković nalaze se na dva mesta u Srbiji, u Župi i na Bisernom Ostrvu. Župa je bila rezervisana za crne sorte groždja, dok je na Bisernom Ostrvu sve bilo podredjeno belim sortama. Biserno ostrvo se nalazi na severu Srbije, na Adi medju meandrima Tise gde stoletni nanosi peska, mulja, granja i humusa pretvaraju ovu lokaciju u vinogradarski raj. Ovo su prepoznale i nove generacije Radenkovića pa su nova vina upravo sa ove lokacije ugledala svetlost dana oktobra 2022, nakon 15-godišnje pauze. 

 

Podrum ili vinariju Radenković osnovao je Milun Radenković dok je njegov unuk dr Đorde Radenković studirao enologiju baš u Bordou. Nakon studija se vraća u Srbiju i jedan je od pokretača beogradskog Navipa i kruševačkog Rubina. Dr Djordje Radenković je stvorio tada, sada već svima poznat rubinov Vinjak.

Podrum Radenković u ovoj poznatijoj istoriji pripada sinu Dr. Djordja Radenkovića, Milunu Radenkoviću i njegovom bratancu Gvozdenu Radenkoviću.

 

Danas, piše se nova istorija podruma Radenković, a na čelu je Milunova ćerka Milena Radenković, upravljajući podrumom, donosi nam vina novog stila, ništa manje kvalitetna od nekadašnjeg Carigrada.

 

Živeli!

 

Filteri
Sortiraj
Vert Chardonnay 0.75

Vert vina bez intervencija… dopuštamo prirodi da sama radi svoj posao... Verujemo prir

Vert Sauvignon Blanc 0.75

Vert vina bez intervencija… dopuštamo prirodi da sama radi svoj posao... Verujemo prir

Vert Rajnski rizling 0.75

Rajnski rizling, ORANGE vino nastalo pod uticajem 2 reke, 3 vrste zemlje, 22. godine starih čokota i

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code