Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Fragaria

 

Boutique Vinarija Fragaria je mala, porodična vinarija pokrenuta u 2014. godini. Nalazi se u srcu vinograda, smeštenih u poljani Lukarevina u neposrednoj blizini Aleksandrovca. Vinarija Fragaria je dobila ime po latinskom nazivu za Jagodu - retku vinsku autohtonu sortu. Jagoda se smatra starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo područje stigla iz Francuske, a obnovio je i vratio iz zaborava vinar Kosta Botunjac. Upravo sa ovom gotovo zaboravljenom sortom, započelo je i obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujić bili preko 200 godina. 

Naša vinarija i vinogradi se nalaze u poljani Lukarevini, poljani koja je po predanjima nazvana lukom vjetrova. Poznato je da se tu stanovništvo već vekovima bavi vinogradarstvom, pa su tako u prošlosti dolazili vinogradari iz okolnih područja za vreme berbi i radova. Tada su oni privremeno živeli u kućama u poljanama i iz svojih udaljenih sela donosili bi potrebno posuđe, koje se vraćalo kada se berba završi. Nakon berbi i radova, poljane bi postale puste. Danas su te poljane uglavnom napuštene i, upravo, jedna takva kućica je u vlasništvu porodice Vujić i logo je vinarije Fragarie. Kućica je uspomena na neka davna vremena i predstavlja tradiciju očuvanu tokom brojnih godina.​

Vinarija Fragaria i njeni vinogradi okružena je planinama Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), Goč (1123 m) i Jastrebac (1494 m). To je regija sa blagom mikroklimom, gde temperature retko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojeg zimi ne prodiru mrazevi, ni hladni vetrovi. Župa je prava mala vinska oaza u kojoj su sačuvane autentične sorte grožđa prokupac i tamjanika, a uz njih se takođe mogu naći u vinogradima i internacionalne sorte kao što su rajnski rizling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay. 

Filteri
Sortiraj
Fragaria Sauvignon Blanc 0,75

Vino od sorte Sauvignon Blac koje vodi poreklo iz Francuske, a nastalo je prirodnim ukrštanje

Fragaria Tamjanika 0,75

U vinariji Fragaria se pravi vino od autohtone sorte tamjanika. Vino je raskošnim bukeom izuz

Fragaria Jagoda 0,75

Posebno su ponosni na svoje vino napravljeno iz vlastitih vinograda od autohtone sorte “Jagoda

Fragaria Red Cab Merl 0,75

Ovo vino se pravi na tradicionalan način i u ograničenim količinama od najboljih grozdova. Cuvee Mer

Fragaria Votazi Merlot 0,75

Cuvee Merlot i Cabernet Sauvignon je vino intenzivne rubin crvene boje, izraženog sortnog mirisa sa

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code