Radovanović
Na očuvanom dedinom vinogradu u Krnjevu, u srcu Šumadije, Miodrag Mija Radovanović osnovao je 1990. godine Podrum Radovanović, prvu srpsku privatnu vinariju orijentisanu na stvaranje visokokvalitetnih vina.
Svoje tridesetogodišnje iskustvo enologa i znanje stečeno na beogradskom Univerzitetu, Miodrag Radovanović je utkao kao svoj rukopis u sva vina, čineći ih prepoznatljivim i autentičnim.
Jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih vinara znao je da udruži darežljivost prirode i ozbiljan i sistematičan rad, najpre u vinogradu, a zatim i u samom podrumu.
Uz proizvodni deo vinarije, opremljen najsavremenijom opremom koja nam omogućava da primenimo najnovija enološka saznanja, posebno smo ponosni na deo podruma u kojem se kao u svojevrsnoj umetničkoj radionici, u barik buradima od francuskog, američkog i srpskog hrasta čuvaju naša najkvalitetnija vina.
Sa prirodom i njenim darovima igraju igru u kojoj kao rezultat stvaraju vrhunsko vino Podruma Radovanović.
Njihovih 30 hektara vinograda rasuto je po padinama brežuljaka na 220 metara nadmorske visine u prostranoj kotlini u srcu Šumadije, na zemlji na kojoj su prvi put vinogradi zasađeni još davne 1831. godine.
Jugoistočna ekspozicija vinograda pod belim sortama i jugozapadna orijentacija parcela sa crnim sortama omogućuju dobru izloženost grožđa suncu, što zajedno sa specifičnim i povoljnim geoklimatskim karakteristikama ovog podneblja daje odlične uslove za pravilan i zdrav rast vinove loze, kao i za dobro sazrevanje grožđa. Rezultat je visok procenat šećera u grožđu, u neki godinama čak i do 25-26%, što je izuzetan potencijal za nastanak snažnih, kompleksnih i karakternih vina.
Specifična struktura zemljišta, u kojoj su fino ukomponovani različiti tipovi tla – glina, ilovača, škriljac i krečnjak - baza je na kojoj, u skladu sa umerenim geogklimatskim parametrima, gradimo jedinstven teroar, a čije osobenosti verno prenosimo u naša vina.
Priroda je u ovom podneblju vrlo blagonaklona prema grožđu, a pravovremenom berbom, hvatajući balans između tehnološke i biološke zrelosti grožđa, trude se da sačuvaju najbolje od onoga što im daje. Isti princip primenjuju i u 25 hektara vinograda u kooperaciji.
Jasne i intenzivne rubincrvene boje. Izraženih sortnih karakteristika, sa dominantnim notama zrele v
Odležavalo godinu dana u hrastovim bačvama. Intenzivne rubincrvene boje. U zrelom i kompleksnom miri
Izuzetan karakter i kompleksnost ovog vina rezultat su 24 meseca odležavanja u novim barik buradima
Svetložute boje sa zelenkastim odsjajem. Bogato voćnim notama citrusa, jabuke, kruške i poljs
Fermentisalo je, a zatim i odležavalo u hrastovim buradima 12 meseci, što je rezultiralo komp
Zlatnožute boje sa blagim bakarnim odsjajem. Elegantne cvetne arome sa tipičnim tonovima zrelog voća
Svetložute boje sa blagim zelenkastim odsjajem. Vino bogato cvetnim aromama bagrema i voćnim mirisim
Nežne ružičaste boje, izraženih aroma jagode, maline i šumskog voća. Osvežavajuće vino koje ć
Vino sa voćnim aromama nektarine, jabuke i grejpfruta, zaokruženo herbalnim tonovima. Na ukusu sveže