Kovačević
Vinarija Kovačević je proizvodnju vina započela 2001. godine. Preuzevši vinariju od svog oca Miroslav Kovačević kao treća generacija vinara počinje da stvara vrhunska vina.
Tokom godina, nastojali smo da našu vinariju i naše podrume stalno dopunjavamo novim tehnologijama, novom opremom, novim i različitim buradima, ne samo radi pouzdanog kvaliteta ili novih eksperimenta, već i zato što želimo da našim idejama i našim vinima stalno dodajemo novu širinu i nove mogućnosti. Naša vizija je stalno traganje za najboljim vinima I ono nikada ne prestaje. To traganje je učinilo da se okrenemo proizvodnji vina specifičnih stilova po najstarijim vinskim tehnikama, poput dugih maceracija grožđa i proizvodnje vina u amforama, čija tradicija seže nekoliko hiljada godina unazad. Korak dalje jeste čuvanje tradicije I vraćanje prirodi te smo se posvetili i organskoj proizvodnji. Kako u vinogradarstvu i vinarstvu nema zaustavljanja već polako koračamo u budućnost, istražujući biodinamičko vinogradarstvo.
U želji da unapredi vinsku kulturu i puteve vina, Miroslav Kovačević 2013 godine preuzima stari iriški podrum “Podrum 1930”.
Ovo grandiozno zdanje jedinstvene ambijentalne celine veoma je važno za varošicu Irig kako zbog same istorije tako i zbog očuvanja i gajenja vinske kulture ovog podneblja. Podrum je osnovan davne 1930 godine od strane vinogradarskih porodica iz Iriga i uspešno je poslovao do 1995. godine kada je usled ekonomske krize i opšteg stanja u našoj državi prestao sa radom. 2013. godine Miroslav Kovačević je otkupio podrum, vratio mu stari sjaj i oživeo proizvodnju vina. Negujući vina čuvamo ujedno i tradiciju starih vinogradarskih porodica i započinjemo stazu našeg vinskog puta. Barik sala, podrumske prostorije sa amforama i arhive ispunjene vinima upotpunjuju doživljaj ovog starog grandioznog podruma iz vremena Kraljevine Jugoslavije.
85% vina fermentiše i odležava u inox sudovima, a 15 % fermentiše i odležava u velikim
Boja je intenzivno zlatno žuta. Na mirisu dominiraju arome tropskog voća, kruške i biskvita.
Vino boje ćilibara proizvedeno tradicionalnom oranž metodom. Karakteriše ga duga maceracija i
Pred fermentativna maceracija u trajanju od nekoliko časova. Fermentacija u inox tankovima sa kontro
50% vina fermentiše i odležava u inox tankovima sa kontrolisanom temperaturom fermentacije a
Vino zlatno narandžaste boje proizvedeno tradicionalnom oranž metodom. Karakteriše ga duga ma
Boja je intenzivno žuta-slamasta. Na nosu dominiraju voćni mirisi breskve, zelene jabuke i kajsije.
Vino proizvedeno po tradicionalnoj Gruzijskoj recepturi. Karakteriše ga duga maceracija i fer
Inox tankovi. 6 meseci u inox sudovima i nekoliko meseci u boci.
Fermentacija u inox tankovima sa kontrolisanom temperaturom. Vino odležava 3 meseca u inox sudovima
Inox vinifikatori. Barrique bačve 12 meseci i nekoliko meseci u boci.
Fermentacija i maceracija se odvijaju na autohtonim kvascima u bačvama od 3000l. Odležavanje 12 mese
Spontana fermentacija na sopstvenim kvascima. Fermentacija i maceracija u velikoj bačvi od 3000l. Od
Lagano osvežavajuće penušavo vino napravljeno Charmat metodom po ugledu na italijanski prosec
Lagano osvežavajuće penušavo vino Napravljeno Charmat metodom po ugledu na italijanski prosec
Vino je svetlo žute boje, stabilne pene s finim i sitnim mehurićima i voćnih aroma.Punoća ukusa je o