PROTEKLO JE MNOGO LITARA MLEKA I ZNOJA...
Svi smo čuli za ili probali sireve kao što su mocarela, parmezan, gauda… ali Belgrader je nešto svoje. Ideja o Belgraderu je nastala ranih 2000-ih godina kada u našim marketima nije bilo moguće pronaći kvalitetan sir kao neki od gore navedenih.
Podučen od starih holandskih majstora za sir, po zanatu komercijalni ronilac Milan Stojilković započeo je kao hobi, koji je kasnije pretvorio u čitavu proizvodnju. Proteklo je mnogo litara mleka i znoja, da bi se postigao ukus holandske gaude, ali neuspešno… Dobijen je drugačiji unikatan sir – Belgrader.
Sada po staroj recepturi holandske gaude, od svežeg domaćeg mleka i upornošću majstora iz Čuruga, obogaćen aromom Italije – nastaje Belgrader, sir jedinstvenog karaktera.
Mnogi ljudi su čuli za stereotip da su sirevi masni i loši za zdravlje… Na prvi pogled to izgleda tačno, ali kada zađemo dublje u sastav dobrog sira otkrićemo nešto neočekivano. Belgrader sir se pravi od svežeg i neobranog mleka, jedne od najbitnijih hranljivih supstanci za rast i razvoj čoveka i ostalih sisara. To znači da su sve masti, proteini i minerali u Belgraderu potekli samo od mleka, a neophodni su za naš organizam.
Mozda ste čuli i da je protein iz mleka teško svarljiv i može predstavljati problem za želudac, ali to nije slučaj sa Belgraderom.
Da bi “Belgrader” postao Belgrader, potrebno je da sazri nekoliko meseci u strogo kontrolisanim uslovima. Ovo je jako bitan korak jer u procesu sazrevanja mlečni proteini i mlečne masti se pretvaraju u lako svarljive amino kiseline i masne kiseline. To znači da će naš organizam vrlo lako i brzo svariti i apsorbovati proteine i masti iz sira.