Naziv proizvodjača
Sorta
Vrsta destilata
Cena
 RSD
 RSD

BB Klekovača

 

BB kleka - Srce Drine, duša Tare

 

„BB Klekovača“ iz Bajine Bašte je najstarija postojeća srpska destilerija. Osnovana je 1953. godine, nastavljajući tradiciju bajinobaštanske zemljoradničke zadruge iz 1905 i čuvena je upravo po klekovači, šljivovici sa dodatkom lekovitih bobica kleke – autentičnoj i tradicionalnoj rakiji Bajine Bašte i planine Tare, koja se u tom kraju proizvodi vekovima.
BB destilerija proizvodi dvadeset različitih klekovača, šljivovica, travarica i voćnih rakija. Gotovo sve BB rakije spadaju u premijum kategoriju, a od januara 2018. pokrenuta je i kontinuirana „Limited Edition“ serija.
U okviru te edicije – BB destilerija u strogo ograničenim, čak „mikro“ serijama, prikazuje remek dela svojih majstora destilacije i kupažiranja, nove iskorake i eksperimente u proizvodnji rakije ili jedinstvene „dragulje“ spontano nastale odležavanjem u različitim bačvama i buradima.

 

Niko ne zna kada je tačno nastala prva „klekovača“, kao rakija od šljive sa dodatkom lekovitih bovica kleka. Ali, ako se zna da je tradicija proizvodnje rakije u Srbiji duža od 500 godina, kao i da je istorijski poznato da je kleka bila jedna od omiljenih biljaka u narodnoj medicini hiljadama godina, da je bila veoma važno farmaceutsko sredstvo i kod starih Srba, o čemu svedoče i zapisi u Hilandarskom medicinskom kodeksu iz 13. veka – onda je izvesno da su Srbi bobice kleke dodavali u rakiju stotinama godina, baš onako kao što su činili i sa mnogim drugim lekovitim travama i biljkama.
Pedesetih godina, tačnije od 1953. sa osnivanjem BB destilerije, ona postaje i brend i, pod imenom „BB Klekovača“ – jedno je od najpoznatajih i najznačajnijih žestokih pića na prostorima bivše Jugoslavije. Tokom čitavog 20. veka BB „kleka“ se pije, o njoj se priča i o njoj nastaju brojne narodne i urbane legende. „BB Klekovača“ postaje zaista – „legendarna srpska rakija“.

 

U podrumu destilerije stalno odležava oko 200.000 litara vrhunskih rakija, od čega čak polovina u buradima od srpskog hrasta sa Goča, zapremine 500-3.000 l.
Klekovača je, dakle, najverovatnije nastala kao pomoćno lekovito sredstvo, ali je sigurno da taj njen put od leka do popularnog srpskog žestokog pića nije trajao dugo.
Retko umeće, naučna znanja i jedna od najstarijih tradicija u svetu rakija se u BB destileriji prenose sa generacije na generaciju naših majstora podrumara… klekovače i šljivovice su zasnovane isključivo na autohtonim regionalnim sortama šljiva – trnovači i požegači.
Za sve BB rakije se vrši veoma stroga selekcija najboljeg voća iz regiona Zapadne Srbije, a klekovače i šljivovice su zasnovane isključivo na autohtonim regionalnim sortama šljiva – trnovači i požegači.
Sve BB rakije se proizvode dvostrukom destilacijom u prvoklasnim bakarnim kazanima koji se lože drvetom.

 

Njihovo posebno umeće i znanje, podneblje, vazduh i voda, zemlja i najbolje domaće voće, drvo i vatra iz vrhunskih bakarnih kazana, sve to je pretočeno u svaku bocu – baš svake BB rakije.

Filteri
Sortiraj
BB Crna Kupina 0,7

„Crna kupina“ je istinski specijalitet. Ovo je rakija zaista posebnog karaktera, sa izuz

BB Nijansa 0,7

Specijalna rakija izuzetnog kvaliteta dobijena odvojenom fermentacijom i dvostrukom destilacijom vrh

BB Viljamovka 1,0

Vrhunska rakija od probranih plodova kruške vilijamovke u fazi kada je ona najbogatija vitami

BB Dunja 1,0

Vrhunska rakija od probranih plodova najboljih sorti domaće dunje, dobijena dvostrukom destilacijom

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code