Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Pusula

 

 

Pusula, kao poruka, kao orijentir. Tragajući za smislom, tražili smo orijentir. Nismo ni znali da ga već imamo. Bilo je to naše parče crvene zemlje, brdašceta u selu Miličinica nadomak Valjeva.

I tako je u pocersko-valjevskom rejonu, gde prostrana Mačva zalazi u brdovitu i valovitu Podgorinu, pitomom i slikovitom kraju odavno poznatom po vinogradarstvu i voćarstvu, nikao naš prvi vinograd. U predelu koji krasi očuvana priroda, prostrani voćnjaci i seoska domaćinstva, na blagim obroncima brdašceta Pusula, prosečne nadmorske visine od oko 370 m, padini koja je cele godine izložena suncu, počinje naša porodična vinska priča 2006. godine.

 Narednih godina, na obližnjim parcelama, nastavljamo širenje zasada vinove loze tako da ukupna površina pod vinogradima, zajedno sa zasadima kooperanata, danas iznosi preko 20 ha.

Istorija nam govori da je pocersko-valjevski rejon od vajkada bio prirodno stanište za vinovu lozu kao I da je tradicija imala prekid od nekoliko decenija. Danas, vinarija Pusula vraća staru vinogradarsku I vinarsku slavu Pocerine kroz brižljivo proizvedena vrhunska vina nastala uz pažljivu selekciju najboljih klonova internacionalnih sorti koji su miličansku zemlju I nebo prepoznali kao svoje.

 

Vinarija Pusula je podignuta u centru sela Miličinica u pocersko-valjevskom rejonu, podgorskom vinogorju u blizini, suncem okupanih, prostranih vinograda zasađenih na plodnoj zemlji nadomak Cera. Zemlja, delimično vulkanskog porekla prošarana crvenicom, oduvek je bila prirodno stanište vinovoj lozi. Komad Univerzuma, u kome rastu i sazrevaju Sauvignon blanc, Gewurztraminer, Chardonnay, Semillon, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Prokupac.

Nakon konsultacija sa stručnjacima iz oblasti vinarstva i vinogradarstva urađene su agrohemijske analize zemljišta na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu i analiza podataka Meteorološkog zavoda Valjevo. Budući da su rezultati svih urađenih analiza išli u korist ideji da se na tom mestu podignu zasadi vinove loze u jesen 2005. godine uradili smo dubinsko oranje – rigolovanje zemljišta kako bismo na vreme pripremili sve uslove za uspešnu prolećnu sadnju 2006. godine. Uz nesebičnu stručnu pomoć tehnologa Radosava Cvetkovića (in memoriam) i prof. dr. Nebojše Markovića (Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu) svaki čokot je pažljivo biran, da odgovara onome što miličanska zemlja može da ponudi kako bi od zemlje i podneblja u boce pretočili samo ono najbolje. Sertifikovani sadni materijal vrhunske klonske selekcije je uvezen iz Francuske I zasadi su dostigli površinu od preko 20ha zajedno sa kooperantima.

Pri uzgoju grožđa, operacije kao što su zimska I zelena rezidba, skidanje zaperaka, zelena berba I sama berba na kraju procesa, rade se isključivo ručno, a put obranog grožđa do vinarije je jako kratak budući da se svi vinogradi nalaze u Miličinici. Pažnja posvećena svakom delu procesa, od uzgoja grožđa do prerade u vinariji, obezbeđuje da teroar ovog dela Srbije osetite I zavolite upravo u našim vinima.

Filteri
Sortiraj
Pusula Chardonnay 0,75

Vino intenzivne žute boje. Kompleksno, na mirisu veoma sveže sa blagim tonovima plemenitog hrasta, k

Pusula Sauvignon Blanc 0,75

Vino slamnato žute boje, svežeg mirisa, sa naglašenom aromom zove,

Pusula Cabernet Cuvee 0,75

Vino ima tamnocrvenu boju sa ljubičastim odsjajem. Izrazito je voćno i jasnih mirisa kao odlike sort

Pusula Cabernet Franc 0,75

Vino veoma bogatog aromatskog kompleksa bobičastog voća sa moćnim začinskim tonovima i diskretnim no

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code