Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Varina

 

Varina je predeo koji lepotom oduzima dah, maleno brdo ušuškano na bajkovitim padinama između sela Venčac i Trnavci.
Poznata je kao najbolja vinogradarska zemlja na kojoj vrhunske rezultate daju dve autohtone sorte grožđa, odnosno kralj Župe Prokupac i kraljica Župe Tamjanika. Upravo su vina od tih sorti grožđa glavni proizvodi naše vinarije na koje smo izuzetno ponosni. Župa je stara prestonica srpskog vinogradarstva i vinarstva, zemlja vrednih i radnih ljudi, iz čijih podruma u svet odlaze najbolja vina. Atrakcija ovog područja su župske poljane, stara sezonska naselja vinogradara. Prema istorijskim podacima, na ovom području čovek je živeo još u praistoriji, Varina je bila naseljena od najstarijih vremena ljudske civilizacije, a vino sa ovih prostora pili su keltski ratnici, rimski legionari, srpski vitezovi i velikani. Stoga danas, kada vinarstvo u našoj zemlji doživljava ogroman uspon, a s obzirom na istorijski značaj, Varina zaslužuje da bude na čelu žuspke priče budući da je mesto na kojem se stvarala istorija župskog vinarstva.
 
Zanimljiva je činjenica da je Stefan Nemanja u povelji manastiru Studenica 1196. godine, darovao svojoj zadužbini nekoliko župskih sela i na taj način su duhovna i vinska prestonica Srbije ostale zauvek povezane, budući da Studenica i danas u Župi ima svoje vinograde. Posebnu emotivnu i duhovnu vrednost za nas u Varini, ima malena crkva ušuškana u šumi od stoletnih hrastova, a posvećena je Ognjenoj Mariji. Prema istorijskim podacima, na tom mestu su crkvu podigli još u dvanaestom veku studenički kaluđeri, a oko nje su se nalazili manastirski vinogradi, dok je nova crkva sagrađena 1984. godine.
 
 
 
Mi smo mala porodična vinarija, koja je viševekovnu porodičnu tradiciju vinarstva i vinogradarstva pretočila u premium vina, koja želimo da prezentujemo ljubiteljima vina u Srbiji i Evropi. Nastala je energijom mladog para, a idilu života u ruralnom području takođe želimo kroz vinski turizam da približimo što većem broju ljudi. Spojili smo naše životne i porodične vrednosti, ljubav prema prirodi i kvalitetnim proizvodima i iz želje da nastavimo vinarsku tradiciju naših predaka, nastala je ideja da stvorimo porodičini posao. Na temeljima te ideje obnovili smo pradedin podrum, podigunut pre više od jednog veka. Verujemo da uz puno ljubavi, upornosti, truda, rada, neprospavanih noći, kreiramo proizvode i brend koji će zahvaljući visokom kvalitetu postati prepoznatljivi na tržištu.
 
 
Fokusirani smo na kvalitet naših proizvoda i želimo da se predstavimo onim po čemu je naš kraj prepoznatljiv. Tako smo se opredelili za pravljenje vina vrhunskog kvaliteta od autohtonih sorti grožda, Prokupca i Tamjanike, kralja i kraljice Župe. Takođe, za sad u vrlo malim količinama, a u iščekivanju punog roda iz našeg malog zasada, možemo da ponudimo vino od verujemo uskoro priznate autohtone sorte grožđa Jagoda, ali i balkanske autohtone sorte Žilavka. Naše roze vino nastalo je kupažom pažljivo odabranih sorti grožđa.
 
 
Vina se dobijaju preradom isključivo najfinijih grozdova od lokalno uzgojenog grožđa u Varini, kako u našim, tako i u vinogradima naših vrednih komšija, iskusnih vinogradara. Vinarija Varina predstavlja spoj tradicije i savremene tehnologije, budući da se naša porodica tradicionalno već duže od dva veka bavi vinogradarstvom i vinarstvom, dok su dve generacije u porodici iskusni tehnolozi upoznati sa savremenim trendovima u proizvodnji vina.
 
Za nas je ispijanje vina hedonizam, ritual koji budi sva čula, emocije, sećanja, a taj osećaj želimo da izazovemo i kod Vas.
Živeli!
Filteri
Sortiraj
Varina Jagoda 2022 0,75

Jagoda, retka a željena sorta, daje muskatno vino u ovom slučaju suvo i osvežavajuće. Župska vinarij

Varina Ćilibarka 0,75

Tamjanika ćilibarka je suvo belo vino od istoimene sorte grožđa proizvedeno u Vinariji Varina. Roman

Varina Prokupac 0,75

Prokupac 100% je suvo crveno vino od istoimene sorte grožđa proizvedeno u Vinariji Varina. Vino je n

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code