Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Živkovića vinarija

 

 

Vino se pravi u vinogradu. Priroda ima svoje zakone koji su iznad svih drugih. Njih moramo da poštujemo.

U vinarstvu i vinogradarstvu ništa ne ide brzo i lako. Svaki korak zahteva razmišljanje, planiranje, viziju… I mnogo ljubavi za ono što se radi.

 

Tržac je malo župsko selo u kome je, verovatno, najveća koncentracija vinarija na jednom malom mestu. Među njima se nalazi i Vinarija Živkovića. Začetnik loze Živkovića u selu Tržac, Živojin Živković, potiče iz župskog sela Drenča u kome je od malena imao dodir sa vinogradom i vinom.

Završio je Poljoprivrednu školu u Aleksandrovcu i učestvovao u podizanju školskog vinograda krajem 19-og veka. Bio je jedan od začetnika sadnje čokota kalemljenih na podlozi mantikola i riparia. Za kalem koji je sam nakalemio i posadio i koji je u prvoj godini pustio lastar dug 3.5m (što je za tadašnje sorte bilo nemoguće), dobio je bakarnu ledjnu prskalicu na poklon od Poljoprivredne škole.

U dotadašnjim vinogradima Živkovića čokoti su uglavnom bili nekalemljeni, bez podloge (ramon, gotovanka, bela rada, potopnice itd).

Ženidbom sa Jelisavkom, ćerkom priznatog domaćina Milenka Dačkovića 1898. godine, Živojin se seli u selo Tržac na miraz kod tasta. Povratkom sa Solunskog fronta 1918. godine, ubrzano širi postojeće površine vinograda sadnjom novih sorti kalemljene vinove loze, uglavnom prokupca.

Površina od oko 5.5ha pod vinogradom omogućila je Živkovićima veliko širenje porodičnog podruma i povećanje količine dobijenog vina. Najveći kupci tog vina bili su Vlajko i Desimir Bugarinović, u to vreme poznati trgovci i kafandžije iz Užica koji su karavanima sa mešinama na konjima i buradima na kolskim zapregama prevozili vino iz Tržca preko planine Goč ka Užicu.

 

Vinarija Živkovića danas raspolaže sa sudovima zapremine oko 31000l u svom podrumu i obradjuje vinograde pod površinom od oko 2,5ha. Najveći procenat sortimenta vinove loze uzgajane u našim vinogradima danas čini TAMJANIKA, ITALIJANSKI RIZLING, PROKUPAC, VRANAC i BOJADISER ŽUPSKI.

I evo danas spajamo tradiciju i stečeno iskustvo dugo oko 140 godina sa najnovijim trendovima i dostignućima u vinogradarstvu i vinarstvu sa nadom da nećemo izneveriti svoje očeve, dedove i pradede i da smo dostojni nositi njihovo prezime…

 

Živeli!

Filteri
Sortiraj
Živkovića Bela Kap 0,75 l

kupaža 20% tamjanike i 80% italijanskog rizlinga. Najbolje ohlađeno na 12°S.

Živkovića Tamjanika 0,75 l

Belo stono suvo vino proizvedeno od sorte grožđa tamjanika, karakterističnih sortnih karakteristika

Živkovića Bela Kap 0,187 l

kupaža 20% tamjanike i 80% italijanskog rizlinga. Najbolje ohlađeno na 12°C.

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code