Iskazati snagu našeg podneblja sa što manjim uticajima na prirodne procese. Uz svo znanje i ogroman trud koji ulažemo, suština Bikicki vina jeste u jedinstvenom teroaru na koji utiču zemlja, sunce, vetar, vazduh i sve ono što prati proces rasta i sazrevanja našeg grožđa na padinama Fruške gore. Zbog te jedinstvene magije prirode, koja se baš tu u srpskoj meki vina dešava, pravljenje vina s minimumom intervencije, koje mnogi određuju kao hrabrost, za nas je jedini pravi izbor.
Proces u podrumu podrazumeva produženu maceraciju belog grožđa (za oranž vina), fermentaciju isključivo na prirodnim kvascima, sa minimalnom količnom dodatih sulfita.
Većina vina u podrumu odležava u raznim drvenim buradima, a odnedavno se nijedno vino ne filtrira. Ovakav proces proizvodnje vina naziva se low intervention. Na vinskom jeziku koji razume ceo svet, Bikicki vina bi se mogla opisati ovako:
- Minimum intervencije
- Maksimum kvaliteta
- Vrhunski ukus
I nameravamo da budemo još bolji. Pod tim „mi” podrazumevam vinskog znalca, tehnologa Oskara Maurera, posvećenu vinogradarku Jelenu Burmudžiju i sve one koji brinu o našim vinogradima, grožđu i vinima u podrumu, ali i o daljem životu naših etiketa na tržištu. Ne izostavljam ni širu porodicu Bikicki, posebno svog oca i strica, zahvaljujući kojima sam prvi put zakoračio u vinograd i počeo da se bavim vinskim poslom. Ali ni užu porodicu Bikicki, iz koje je potekla inspiracija za jedinstvena vina poput slatkog traminca Makana i rozea od crnog pinoa Nadia, koja nose imena moje žene i ćerke, te crvenog vina Pinotte po našem krznenom članu porodice, i penušavca Victor, našeg najnovijeg člana porodice, koje čeka leto 2020. da izadje na tržište.