Šomodji
Ako niste čuli za podrum Somogyi (Šomodji) onda ne znate da je podrum ispod vinograda, a ne znate da je vinograd na blagom brežuljku koji gleda na jug, gde reka Tisa zatvara horizont… ali na horiznotu nije kraj...
Napraviti vino vrhunskog kvaliteta, sa akademskim znanjem ali na tradicionalni način:
- samo od potpuno kontrolisanog roda iz sopstvenog vinograda,
- uvek od probranih grozdova,
- uvek samotok (bez presovanja i ceđenja),
- uvek sazrevano u hrastovim buradima…
Kako je moj deda to radio u njegovo vreme, a sada to radim ja sa mojim sinovima. Vrhunski kvalitet, duša vina se dobija samo u malim podrumima, ispod malih vinograda. Samo onda, kada je vinogradar i svoj vinar, kada gazda redovno obiđe svaki svoj čokot, i redovno se druži sa svakim svojim buretom lično.
Konačno, i mi imamo vinograd i podrum i svoje vino. Vino vrhunsko, takmičarsko, ali lično, samo za prijatelje i prave poznavaoce i ljubitelje vina.
Proizvedeno po reduktivnom postupku za tip vina sa izraženom voćnošću i svežine, ali sa preth
Prvi put korišćena delestage tehnologija sa otklanjanjem dela semenki rezultuje vino sa nežni
Vino je tamno rubin boje, izuzetno jako, puno i korpuskulentno, ali sa diskretnim kiselinama i bukeo