Vina

Janko

 

 

Mi smo Vinarija Janko iz Smedereva! Naša vinarija je osnovana 2006-te godine. U tom trenutku se kao kroz maglu nazirao predstojeći renesansni talas srpskog vinarstva. Jednostavno, svojski smo se potrudili da na vreme zauzmemo pripadajuće mesto pod suncem i pozicioniramo kao stožer proizvodnje vina u svom okruženju.

Moglo bi se reći da je to okruženje sve ono što se vidi iz najviše tačke Smedereva, pa i preko toga. Da je sve krenulo po zlu, verovatno ne bi bilo ni ovog sajta i vi ovo ne bi bili u prilici da čitate. Klot vizionarstvo bez organizovanog rada, inplementacije stečenih znanja, puno ljubavi i nemerljivog truda, naravno da nije dovoljno za prosperitet. Već sledeće godine (2007) imali smo i prvu berbu iz svojih, tada nevelikih zasada (3.5 ha), kada i prva vina iz našeg podruma izlaze na vinsku scenu. Bila je to Smederevka (2006) i Zapis Beli, takođe iz 2006-te. Upravo rad na smederevki, zapostavljenoj i potcenjenoj autohtonoj beloj sorti, te podizanje svesti širokog auditorijuma o karakteristikama, a naročito potencijalima ove perspektivne sorte, na neki način nas je determinisao u vinskom svetu.

Moglo bi se reći da smo zajedno rasli sa Smederevkom. Krenuli smo iz, na neki način, improvizovanog podruma, a sada se možemo pohvaliti prelepim funkcionalnim objektom od 1000 m2 (neto), u kome ćemo nastaviti svoju kontrolisanu kvalitativnu i kvantitativnu ekspanziju. Na putu od prvih koraka do toga gde smo danas, nismo se preterano hvalisali. To su činili drugi, kroz priznanja, medalje i trofeje koje su naša vina osvajala na svim meridijanima. Krunu tih pohvala predstavlja izuzetan uspeh koji je naše vino Zavet Stari (2011) postiglo na najprestižnijem ocenjivanju u organizaciji vodeće svetske vinske publikacije – Decanter. Osvojili smo prvo zlato i ujedno trofej za najbolje crveno vino Istočne i Centralne Evrope u kategoriji od preko 15 funti. No, i pored tog velikog uspeha i dalje nam je prioritet velika popularnost naših proizvoda među vinskom publikom. Međunarodni uspesi su samo dodatno skrenuli pažnju javnosti na naš rad. Proširili smo zasade na 14 hektara površine i dalje se širimo. Sada će to biti značajno lakše, iz nove vinarije. Obezbedili smo sebi sve preduslove za poštovanje najviših standarda iz domena vinskog turizma. Izvozimo vina u Estoniju, Holandiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Austriju... U vremenu kada se sve skuplja, mi se širimo.

 

U koštac sa vinskim biznisom smo se upustili uzgajajući grožđe na prvobitnim zasadima, ukupne površine od 3.5 hektara. Danas je u našem posedu četiri puta više zemlje, odnosno 14 hektara. Vinogradi nam se nalaze na dve lokacije. To su Zlatno Brdo i Šeškovac (Ralja). Da grožđe koje pažljivo negujemo na te dve lokacije, verovatno najbolje reprezentuje ceo region Smedereva i okoline, ne treba sumnjati. Svu blagodat prevashodno voćarsko vinogradarske zemlje, koju je u dvadesetom veku devastirala nekontrolisana, planska industrija, možete spoznati u našim vinima.

Posebno smo ponosni na činjenicu da se jedino u našem vinogradu na Zlatnom Brdu, vrši ozbiljna klonska selekcija prokupca, sorte na koju smo ponosni, ali prema kojoj smo ujedno i neodgovorni. Vinarija Janko, sadeći šesnaest različitih klonova i to u popriličnom obimu, od do sada izdvojenih 43, na izvestan način ulaže u budućnost. Ne samo ličnu, nego i za nešto od opšteg značaja. Simbolika iskoraka iz pukog vinogradarstva na toj istorijskoj lokaciji (Mons Aureus) je više nego očigledna. Ulažemo u zlatnu budućnost srpskih vina...

 

Sve što činimo, činimo planski. Od samog starta je bilo jasno da ako želimo (a želimo iz sve snage) da istrajemo u permanentnom rastu nivoa kvaliteta vina, isprva eksponencijalnom, a sada ipak linearnom, uz povećanje obima proizvodnje, da se moramo seliti. Prvobitna vinarija, u nenamenskom delu proizvodne hale druge namene, ostaje samo uspomena na trenutke kada smo se dizali u vinske nebeske visine. Naša vina će od sada biti kreirana u ozbiljnom, savremenom objektu, operativne površine od hiljadu kvadratnih metara. U neposrednom komšiluku Vile Obrenović, Vinarija Janko će, sem besprekornih funkcionalnih karakterstika, pionirskog pristupa u raspolaganju energetskim resursima, biti i poseban dragulj estetskog doživljaja Smedereva.

 

Naša vina, frontalno odlikovana širom sveta na najprestižnijim takmičenjima, stvaraće se i sazrevati na mestu sa koga se neopozivo zaljubljuje u pogled na Dunav. U našoj vinariji, proizvodnog kapaciteta od tristotinak hiljada boca, nastaće i neka nova vina...

Kategorija je prazna
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code