Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Janko

 

Moderan dom modernih vina, na braniku tradicije

 

Mi smo Vinarija Janko iz Smedereva! Naša vinarija je osnovana 2006-te godine. U tom trenutku se kao kroz maglu nazirao predstojeći renesansni talas srpskog vinarstva. Jednostavno, svojski smo se potrudili da na vreme zauzmemo pripadajuće mesto pod suncem i pozicioniramo kao stožer proizvodnje vina u svom okruženju.

 

Moglo bi se reći da je to okruženje sve ono što se vidi iz najviše tačke Smedereva, pa i preko toga. Da je sve krenulo po zlu, verovatno ne bi bilo ni ovog sajta i vi ovo ne bi bili u prilici da čitate. Klot vizionarstvo bez organizovanog rada, inplementacije stečenih znanja, puno ljubavi i nemerljivog truda, naravno da nije dovoljno za prosperitet. Već sledeće godine (2007) imali smo i prvu berbu iz svojih, tada nevelikih zasada (3.5 ha), kada i prva vina iz našeg podruma izlaze na vinsku scenu. Bila je to Smederevka (2006) i Zapis Beli, takođe iz 2006-te. Upravo rad na smederevki, zapostavljenoj i potcenjenoj autohtonoj beloj sorti, te podizanje svesti širokog auditorijuma o karakteristikama, a naročito potencijalima ove perspektivne sorte, na neki način nas je determinisao u vinskom svetu.

 

Moglo bi se reći da smo zajedno rasli sa Smederevkom. Krenuli smo iz, na neki način, improvizovanog podruma, a sada se možemo pohvaliti prelepim funkcionalnim objektom od 1000 m2 (neto), u kome ćemo nastaviti svoju kontrolisanu kvalitativnu i kvantitativnu ekspanziju. Na putu od prvih koraka do toga gde smo danas, nismo se preterano hvalisali. To su činili drugi, kroz priznanja, medalje i trofeje koje su naša vina osvajala na svim meridijanima. Krunu tih pohvala predstavlja izuzetan uspeh koji je naše vino Zavet Stari (2011) postiglo na najprestižnijem ocenjivanju u organizaciji vodeće svetske vinske publikacije – Decanter. Osvojili smo prvo zlato i ujedno trofej za najbolje crveno vino Istočne i Centralne Evrope u kategoriji od preko 15 funti. No, i pored tog velikog uspeha i dalje nam je prioritet velika popularnost naših proizvoda među vinskom publikom. Međunarodni uspesi su samo dodatno skrenuli pažnju javnosti na naš rad. Proširili smo zasade na 14 hektara površine i dalje se širimo. Sada će to biti značajno lakše, iz nove vinarije. Obezbedili smo sebi sve preduslove za poštovanje najviših standarda iz domena vinskog turizma. Izvozimo vina u Estoniju, Holandiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Austriju... U vremenu kada se sve skuplja, mi se širimo.

 

U koštac sa vinskim biznisom smo se upustili uzgajajući grožđe na prvobitnim zasadima, ukupne površine od 3.5 hektara. Danas je u našem posedu četiri puta više zemlje, odnosno 14 hektara. Vinogradi nam se nalaze na dve lokacije. To su Zlatno Brdo i Šeškovac (Ralja). Da grožđe koje pažljivo negujemo na te dve lokacije, verovatno najbolje reprezentuje ceo region Smedereva i okoline, ne treba sumnjati. Svu blagodat prevashodno voćarsko vinogradarske zemlje, koju je u dvadesetom veku devastirala nekontrolisana, planska industrija, možete spoznati u našim vinima.

Posebno smo ponosni na činjenicu da se jedino u našem vinogradu na Zlatnom Brdu, vrši ozbiljna klonska selekcija prokupca, sorte na koju smo ponosni, ali prema kojoj smo ujedno i neodgovorni. Vinarija Janko, sadeći šesnaest različitih klonova i to u popriličnom obimu, od do sada izdvojenih 43, na izvestan način ulaže u budućnost. Ne samo ličnu, nego i za nešto od opšteg značaja. Simbolika iskoraka iz pukog vinogradarstva na toj istorijskoj lokaciji (Mons Aureus) je više nego očigledna. Ulažemo u zlatnu budućnost srpskih vina...

 

Sve što činimo, činimo planski. Od samog starta je bilo jasno da ako želimo (a želimo iz sve snage) da istrajemo u permanentnom rastu nivoa kvaliteta vina, isprva eksponencijalnom, a sada ipak linearnom, uz povećanje obima proizvodnje, da se moramo seliti. Prvobitna vinarija, u nenamenskom delu proizvodne hale druge namene, ostaje samo uspomena na trenutke kada smo se dizali u vinske nebeske visine. Naša vina će od sada biti kreirana u ozbiljnom, savremenom objektu, operativne površine od hiljadu kvadratnih metara. U neposrednom komšiluku Vile Obrenović, Vinarija Janko će, sem besprekornih funkcionalnih karakterstika, pionirskog pristupa u raspolaganju energetskim resursima, biti i poseban dragulj estetskog doživljaja Smedereva.

 

Naša vina, frontalno odlikovana širom sveta na najprestižnijim takmičenjima, stvaraće se i sazrevati na mestu sa koga se neopozivo zaljubljuje u pogled na Dunav. U našoj vinariji, proizvodnog kapaciteta od tristotinak hiljada boca, nastaće i neka nova vina...

Filteri
Sortiraj
Janko Misija Chardonnay 2022 0,75

Klasičan Chardonnay Macon stila. Misija je naglašeno voćna, a iz tog voćnog buketa se posebno

Janko Smederevka 2022 0,7

Autohtoni ponos naše vinarije je vino koje naprosto odiše svežinom. Mirisni kompleks o

Janko Zapis Rajnski Rizling 2019 0,75

Sorta poznata i kao princ među belim vinima. Naša verzija princa je vrlo kompleksna na nosu,

Janko Vrtlog Sauvignon Blanc 2021 0,75

Naglašenu aromatiku ovog vina nadmoćno predvode breskve. Pored ovog dominatnog mirisa, tu su

Janko Baš Prokupac 2019 0,75

Vino koje na veoma upečatljiv način otkriva karakter Prokupca, o kojem se, do sada, možda i nije dov

Janko Zavet 2019 0,75

Ozbiljna kupaža koja odiše raskošnim i slojevitim bukeom. Uz dominantne arome crvenog

Janko Zapis Testament Merlot 2016 0,75

Sa poteza Zlatno Brdo, dolazi nam Zapis Testament, vino napravljeno od 100% Merlot-a. Izuzetno je ko

Janko Bifora Shiraz 2018 0,75

Purpurne boje, već na sam pogledaj odaje svoju veličinu. Visoki intenzitet mirisa, pri čemu na domin

Janko Mesečina Penušavo 2018 0,75

Napravljeno tradicionalnom champagne metodom, od sorte Chardonnay, svojom svetlo žutom bojom sa zlat

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code