Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Ivanović

 

 

Vinarija Ivanović počinje sa radom davne 1919. godine. Tada je vinariju osnovao Dragoslav I. Ivanović, i to je bio nastavak male proizvodnje koja se u porodici negovala već nekoliko generacija unazad.

Vinarija je 1939. godine dostigla proizvodnju od 500.000 litara. Od tada pa do danas nije bilo prekida u proizvodnji vina (iako je formalno bila zabranjena 1946. godine).

U periodu posle II svetskog rata vinarija je radila u manjem obimu sve do 1996. godine. A onda je unuk osnivača, koji je dobio ime po svom dedi, ponovo registrovao proizvodnju vina. Iako je Dragoslav – Gaga Ivanović završio neke druge škole i u životu se bavio poslovima koji nisu uključivali proizvodnju vina, ljubav prema vinu i želja da se nastavi porodična tradicija su pobedile.

Danas je vinarija Ivanović jedna od najpoznatijih srpskih vinarija. Godišnje proizvede od 50.000 do 60.000 boca vina, koje nose nekoliko različitih etiketa. Ivanovići kažu da je plan za budućnost proizvodnja od najviše 100.000 boca, i da svo grožđe bude iz sopstvenih zasada.

Sama vinarija se nalazi u Aleksandrovcu, a vinogradi iz kojih dolazi grožđe rasuti su po Župi. Trenutno, delom su u vlasništvu vinarije, a delom su to vinogradi dugogodišnjih kooperanata.

Osnovu proizvodnje čine dve srpske autohtone sorte grožđa: Prokupac i Tamjanika. Grožđe dolazi iz vinograda sa ukupnom površinom od 13 hektara. Od toga je 3.2 hektara u njihovom posedu, a ostatak čine vinogradi kooperanata iz župskog vinogorja sa najlepših južnih padina u okolini Aleksandrovca, Drenče, Ržanice i brda Varina. U proseku, vinogradi su stari 60 godina, s tim da je najmlađi sađen 2008. godine, a najstariji davne 1903. godine.

Ivanovići neguju stil prirodne proizvodnje, što podrazumeva korišćenje savremene tehnologije i enoloških preparata u najmanjoj mogućoj meri. Vinifikacija crvenih vina se izvodi na tradicionalan način, uvek u otvorenim kacama i uz ručno potapanje kljuka. Nakon toga, vina odležavaju 12 meseci u hrastovim buradima od 500 litara – iskustvo je pokazalo da za Prokupac to predstavlja idealnu zapreminu.

Stara kuća u kojoj se nalazi vinarija, i u kojoj Ivanovići i danas žive, je zaštićeni spomenik kulture. Tako se i našla na svim etiketama koje dolaze iz vinarije. Ona svedoči o tradiciji i vinarskim precima, a tik uz nju se nalazi i mala sala za degustaciju vrhunskih vina. Kod Ivanovića je to uvek sa kvalitetno uparenom hranom.

Ivanovići od 2005. godine naovamo vinograde rade u skladu s organskom proizvodnjom. Od 2021. imaju i prvo organski sertifikovano vino iz Župe. Sertifikat za organsku proizvodnju vina i grožđa od berbe 2020. dobijen je u januaru za etikete koje dolaze samo iz sopstvenog vinograda, a to su crvena kupaža No. 1/2, barikirana tamjanika No. 3/4 i Zanos. Time vinarija produžuje svoj rad prateći prirodu i savremene trendove u vinarstvu.

 

Čuvari tradicije nastavljaju svoj put…

Filteri
Sortiraj
Ivanović Tamjanika 0,75

Ako je Prokupac kralj Župe, onda je Tamjanika sigurno njegova kraljica. Raskošno vino, slamna

Ivanović No.3/4 Tamjanika 0,75

3/4 Tamjanika barrique je nastala na nagovor mladih snaga vinarije (Gagin sin Ivan). I pored početno

Ivanović Prokupac 0,75

Iz zaborava istorije ponovo se vraća. Prokupac, kralj Župe, vino koje je vekovima vladalo župskim vi

Ivanović No.1/2 0,75

Kupaža No. 1/2 lagano postavlja standard župskog crvenog premijum vina. U boci je polovina prokupca,

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code