Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Plavinci

 

 

Tokom 2008. godine mala parcela u Plavincima je oteta od korova, a 2011. godine jedna mala garaža pretvorena je u vinariju Plavinci. Prvo vino je ugledalo sunce 2014. godine. S obzirom da u našoj porodici niko već više od pet generacija nije imao nikakve veze sa zemljom (učitelji, popovi, umetnici i zanatlije), vino je bilo iznenađujuće dobro, i, što je najvažnije, potpuno prirodno. Svake naredne godine smo znali više i pravili bolje vino. Nadamo se da ćemo uskoro moći da se pohvalimo i nekim vrhunskim.

 

Naša misija je da korišćenjem tradicionalnih metoda i najnovijih naučnih saznanja proizvedemo kvalitetno vino bez ikakvih štetnih dodataka, idući korak dalje od zvaničnih zahteva za sertifikaciju u organskoj proizvodnji:

Bez prskanja. Zahvaljujući sortama vinove loze koje su otporne na bolesti i insekte, kao i posebnom uzgojnom obliku koji omogućava prozračnost krošnje, grožđe se uzgaja bez herbicida, pesticida, fungicida i insekticida, a u većini godina čak i bez preparata dozvoljenih u organskoj proizvodnji.
Bez đubrenja. Ne koriste se ni mineralna đubriva ni životinjski stajnjak. Dodaje se samo organski kompost biljnog porekla i preparati od divljih biljaka (kopriva, rastavić, i sl.), a pokošena zelena masa ostavlja se u mestu i ona u toku raspadanja obezbeđuje dovoljno hranjljivih materija.
Bez obrade tla. Vinograd se ne ore, ne tanjira i ne frezira. Teške mašine nikada ne ulaze u vinograd. Zatravljen je zatečenim kulturama i jednom godišnje zasejan leguminozama i žitaricama, isključivo od semena iz organske proizvodnje, koje se ručno kose. Prostor ispod čokota se ručno obrađuje motikama.
Vegan vino
Da li znate koji se sve proizvodi koriste za bistrenje vina, i u konvencionalnoj i u organskoj proizvodnji? Želatin (svinjski ili goveđi protein), mleko, jaja, riblji mehur… Mi za belo vino ponekad koristimo bentonit, posebnu vrstu gline, a crveno uopšte ne bistrimo. U celom procesu proizvodnje od odsustva životinjskog stajnjaka u vinogradu do primene preparata u vinariji u Plavincima ne koristimo životinjske proizvode. Zbog toga je naše vino 100% vegansko.

 

Plavinci?
Nekada davno, kada bi mornari koji su u zoru plovili Dunavom uzvodno prošli između dve ade kod Grocke, ugledali bi sa leve strane brežuljke sa vinogradima koji su se na jutarnjem suncu presijavali u indigo plavoj boji, od Plavog kamena kojim su tada vinogradi bili prskani, pa zato nazvaše te brežuljke Plavinci.

Ti vinogradi su u XX veku uglavnom ustupili mesto kajsijama, breskvama, trešnjama i jabukama, a ponajviše vikendicama nove srednje klase Beograđana. Ali, naziv Plavinci i nešto malo vinograda su ostali.

Filteri
Sortiraj
Plavinci Ćilibar 0,75

Ćilibar je proizveden od sorte grožđa Panonia iz našeg organski sertifikovanog vinograda u Gr

Plavinci Selena 0,75

Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira četiri

Plavinci Indigo 0,75

Indigo je proizveden od sorte grožđa Regent iz organski sertifikovanog vinograda u Gročanskom vinogo

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code