Vina
Naziv proizvodjača
Rejon
Godina berbe
Sastav vina
Sorta
Vrsta vina
Tip vina
Alkoholi
Ambalaža
Arhivsko vino
Kutija
Cena
 RSD
 RSD

Spasić

 

 

Pod vođstvom Milana Spasića vinarija je zvanično osnovana 1999. godine. Naravno, postoji i vrlo duga porodična tradicija u ovom poslu. Najstariji zapisi o bavljenju grožđem Spasićevih je dokument u Zavičajnom muzeju iz 1856. godine. To je ugovor o deobi imovine između oca i strica Milanovog čukundede. Obojica su bili pismeni ljudi, otac pisar u srezu, a u ugovoru piše: „… ona bačva u ćošku ‘riznika’ (gde se misli na rizling italijanski, tačnije na graševinu), toliko i toliko akova, pa onda bačve…“

A tamjanika je sorta koju su u životu održali upravo Spasići:

“Najveći broj tamjanika u Župi i širom Srbije su iz vinograda mog dede površine 20 ari, jednog od retkih koji nije uništen posle Drugog svetskog rata. Jeste bilo te neke tamjanike, ali sporadično po vinogradima, 10-15 čokota. Međutim, jedini u celini od iste sorte bio je ovaj. A taj je bio star, niko ne pamti koliko. Rođen sam 1973. godine i već tada su tvrdili da mu je preko 100 godina, što znači da datira pre filoksere. Na žalost, 80-ih je iskrčen i nov posađen materijalom iz njega, odakle se sve vreme uzimaju vioke, pa zato možemo reći kako je tamjanika odatle krenula da se širi.” – kaže Milan.

Osim vinograda i vina, Spasići su se upustili u još jedan poduhvat. Izgradnjom osam soba i četiri apartmana sa nekih 35 ležajeva u okviru vinarije konačno je i bar delom rešen problem bogatog vinskog kraja da gosti nakon uživanja u vinima ne moraju odmah u druga mesta na konak. A decenijama, gotovo da nikakvog adekvatnog smeštaja u Župi nije bilo….

Filteri
Sortiraj
Spasić Tamjanika 0,75

Vino proizvedeno od autohtone srpske sorte grožđa – tamjanike. Odlikuje se slamasto žutom bojo

Spasić Tamjanika Lekcija 0,75l

Tamnjanika Lekcija, iako vino od muskatne sorte, sugeriše svežinu i veselost. Vrlo elegantno

Spasić Tamjanika Barrique Aždaja 0,75

“Aždaja” je Milanov omaž ocu Đorđu, koji je ime dobio po svecu koji je pobedio aždaju. U

Spasić Despot 0,75

Osnova je prokupac 60%, a sa po 20% učestvuju merlo i kaberne sovinjon. Boje stare višnjevače

Spasić Rujno Rose 0,75

Vino koje veoma snažno “napada” nos. Maline, ribizle, a i boja ide na tu stranu, ka crve

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code