Bure je drveni sud koji služi za odležavanje vina ili fermentisanje istog. Najčešće se bure pravi od hrastovog drveta. Bure se pravi u više dimenzija, tačnije zapremina.
Bačva to je bure veće zapremine (od 300 litara, 500 litara…).
Barrique je bure, najčešće, izradjeno od hrastovog drveta, nešto ređe od akacije, a najređe od kestenovog drveta. Zapremine je od 225 litara, tačnih dimenezija: dužina – 95cm, prečnik sredine – 68cm, a dna – 57cm). Barrique se pravi i u zapremini od 500 litara.
Tostiranje ili nagorevanje je proces prilikom izrade barik bureta. Tostiranje se obavlja kontrolisanim plamenom vatre, a nagoreva se unutrašnjost bureta. Od stepena tostiranja, izmedju ostalog, zavise kvalitet i aroma vina ili rakije. Postoje tri vrste nagorevanja: nisko (oznake LT- low tost), srednje (oznake MT -medium tost) i visoko (oznake HAT – high tost).
Američki hrast raste u američkim šumama, vrsta quercus alba. Burad izradjena od ove vrste drveta su u vinskom svetu vrlo cenjena.
Francuski hrast raste naravno u francuskim šumama. Koriste se najčešće dve vrste Quercus robur i Quercus Sessiliflorai. U vinskom svetu smatra se najpoželjnijim i najboljim vrstama hrasta koja se koristi za odležavanje ili fermentaciju.
Slavonski hrast… finoća ovog hrasta, lakoća obrade, zlatnožuta boja i trajnost dali su ovoj hrastovini međunarodni pečat kvaliteta. Poznat je i pod nazivom hrast Lužnjak.
Zrenje ili sazrevanje je period odležavanja vina. Vino sazreva u buretu, ali i u flaši.
Maceracija je proces potapanja pokožica grožđa u njegov grožđani sok kako bi boja, tanini i još neke druge supstance prešle iz pokožice u sok.
Fermentacija je proces gde vinski kvasac, u odsustvu kiseonika, prevodi šećer iz šire (grožđanog soka) u alkohol, izdvajajući ugljen dioksid.
Vinifikacija je skup procesa kojim se šira (grožđani sok) pretvara u vino.
Kvasci su jednoćelijski mikroorganizmi koji grožđani sok pretvaraju u vino. Oni se u početku razmnožavaju i „hrane“ groždjanim sokom. Tako dolazi do vrenja. Gladovanje nastupa po završetku alkoholnog vrenja i onda dolazi do izumiranja kvasaca.
Kiselina je komponenta vina, vinska kiselina tj. prirodna kiselina grožđa. Kiseline u vinu, uglavnom, ima izmedju 0,5 do 0,7 zapreminskih procenata. Vinska kiselina „čuva“ vino i daje mu na „trajanju“.
Rezidualni šećer jeste prirodni šećer koji je zaostao u vinu nakon fermentacije. Oseća se prilikom degustacije vina kao slad vina.
Alkohol je zapreminski procenat alkohola u vinu. Velika većina vina ima prihvaćeni standard procenta alkohola koji je za bela vina ima između 9 i 14 procenata, a kod crvenih vina između 11 i 15 procenata.
Sediment predstavlja talog, čvrsti ostatak materije u boci crvenog vina koji se formira tokom sazrevanja vina.
UniCredit Bank Wine Garden, po šesti put, biće održan 1. i 2. juna u Botaničkoj bašti Jevremovac.
Čitaj daljeNaša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
Čitaj daljeOURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
Čitaj daljeTreći “Wine fest” održaće se u subotu, u Hotelu Sheraton.
Čitaj daljeVinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
Čitaj daljeSvi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
Čitaj daljeNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
Čitaj daljeIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
Čitaj daljeU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
Čitaj dalje"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
Čitaj daljePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
Čitaj daljeMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
Čitaj daljeOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
Čitaj daljeNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
Čitaj daljePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
Čitaj daljeOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
Čitaj daljeDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
Čitaj daljeNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
Čitaj daljeVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
Čitaj daljeZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
Čitaj daljeVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
Čitaj daljeMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
Čitaj daljeJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
Čitaj daljeBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
Čitaj daljeSvetkovina na kojoj se imenuje Vitez mladog Portugizera.
Čitaj daljePre svega, to je GAGA. Raskošni prokupac Vinarije Ivanović...
Čitaj dalje