Vina
Kos sa našeg Kosova

Kos sa našeg Kosova

18 Mart 2023
  • Сподели:

Vinarija Lakićević nalazi se u selu Kutnje, kraj Leposavića na Kosovu, a za njihovo najreprezentativnije vino bi se moglo reći da je Merula. Ne samo zbog toga što je to, za sada, jedina njihova etiketa crvenog vina, već i zbog toga što je merula na latinskom naša ptica kos, svojevrstan simbol Kosova. Kod porodice Lakićević prepoznatljiva je velika zaljubljenost u svet ptica, i sam logo vinarije predstavlja orla koji u svojim kandžama nosi zmiju. Na stenovitim liticama iznad vinograda zaista se nalaze gnezda velikog surog orla, i kao predator koji se hrani manjim pticama i glodarima, inače štetočinama za vinograd, on je neprikosnoveni zaštitnik vinograda nad kojima se gnezdi.

 

Merula je kupaža crvenih sorti: kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa i sanđovezea, koja je 18 meseci odležavala u bariku, a zatim sazrevala u bocama. Snažno, izbalansirano vino bogatih ukusa i mirisa, duge završnice, sa veoma velikim potencijalom odležavanja. Belu kupažu svojih vina Lakićevići su nazvali Oriolus, što je latinski nazov za još jednu našu pticu pevačicu – zlatnu vugu. Ovde se radi o kupaži šardonea, rajnskog rizlinga i solarisa. Vino je odležavalo u inoksu, sazrevalo u bocama, tako da je sačuvalo mnogo sveže voćnosti. Takođe, vino sa izuzetnim potencijalom odležavanja.

 

Sledeća ptica u lakićevićevom jatu je Parus, na našem jeziku to je ptica senica, a u vinskom jeziku prepoznajemo sovinjon blan, koji na mirisu krasi egzotično voće. Upupa je sledeća etiketa, koja u ptičijem svetu predstavlja pupavca, prepoznatljivog po svojoj kruni od perja. Ovu krunu Lakićevići su stavili našoj kraljici domaćih sorti – tamjanici. U vinariji Lakićević su ponosni na činjenicu što su svojoj tamjanici izgradili sasvim drugačiji karakter od onog kog prepoznajemo kod župskih tamjanika.

 

Za kraj ove plejade vinskih ptica iz vinarije Lakićević, predstavljamo i Picus. Picus je detlić, a zapravo se radi o šardoneu. Lakićevići Pikus rade u dve varijante: iza narandžaste etikete krije se šardone koji je odležavao u inoksu, dok se iza etikete boje pergamenta krije detlić, koji je delimično (30%) kljucao u hrastovom drvetu dok nije pronašao put do naših čaša. Odležalost ovog šardonea u bariku, dala mu je nežne tonove kokosa i cimeta. Ako ste ljubitelj vina, ili ljubitelj ptica, u vinariji Lakićević ćete svakako pronaći svog favorita!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code