Vina
Vino u čokoladi

Vino u čokoladi

21 Mart 2023
  • Сподели:

Vino i čokolada su odličan par! Moglo bi se reći da kao što su vino i sir neraskidiv brak, pun emocija, kada su slani ukusi u pitanju, da isto to predstavljaju vino i čokolada kada govorimo o slatkim ukusima. Široka lepeza ukusa, i kod vina i kod čokolade, daje nam nebrojene mogućnosti uparivanja jednog sa drugim. Ipak, u Aguari su krenuli jednim drugim putem - ne da uparuju čokolade sa vinom, već svoje čokolade posvećuju vinu.

 

Aguara je svaku svoju crnu, mlečnu ili belu čokoladu posvetila određenoj sorti vina, na taj način što su samoj čokoladi dodali sušeno voće i začine karakteristične za prepoznavanje upravo one vrste vina kojoj je posvećena. Tako se na površini svake table čokolade nalaze mrvice sušenoj voća i začinskog bilja, koje prepoznajemo na nosu i nepcu dok pijemo vino kome je ta čokolada posvećena.

 

Naravno, tu su internacionalne sorte vina, poput šardonea, pino noara, merloa, kabernea. Ali, posebnu pažnju u Aguari posvetili su našim domaćim, autohtonim sortama, pa možemo izabrati čokoladu posvećenu tamjanici, smederevki, sili, moravi, prokupcu, kadarki, probusu, vrancu ili crnoj tamjanici. Nisu zaboravili ni penušavce: blan d blan (belo od belog) i blan d noar (belo od crnog), tako da svako može pronaći svoj omiljeni ukus.

 

Idealno je odabrati neku od Aguara čokolada, upariti je sa sortom vina koju ona predstavlja, i proveriti koliko se dobro slažu. Tako se može nastaviti redom, i za svaku čokoladu odabrati njen pandan u vinskoj boci. Kada se krug zatvori, može se započeti novi, jer u svakoj sorti vina imamo dovoljno etiketa da uđemo u začarani krug iz koga nećemo poželeti da izađemo. U vinoteci OURS, pored aguara čokolada, ima i preko 600 etiketa vina naših vinarija, što nam omogućava da višestruko isprobamo da li su tvorci Aguara čokolada svojim ukusima uspeli da isprate tvorce naših vina.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code