Vina
XIV Wine Style salon

XIV Wine Style salon

24 Mart 2023
  • Сподели:

U subotu, 25. marta, od 14 do 20h u beogradskom hotelu Crowne Plaza održaće se četrnaesti po redu Wine Style salon, za koji bi se moglo reći da je naš najbolji salon/festival vina u zatvorenom prostoru. Na salonu će izlagati više od 50 vinarija, što domaćih što stranih, a predstaviće nam oko 400 vinskih etiketa. U korak sa njima, nastupiće i izlagači koji će predstaviti program suvomesnatih i mlečnih delikatesa.

 

Među izlagačima će se pojaviti i krušavački Rubin, vinarija koja se bliži proslavi svog sedamdesetog rođendana. Kroz decenije postojanja, Rubin je uvek bio prepoznatljiv po svom vinjaku, koji je mogao i može da se meri sa većinom francuskih konjaka. Pored običnog Rubinovog vinjaka, kroz godine iskustva, došli su i do Vinjaka 5, koji nosi oznaku VSOP, zatim do Vinjaka XO, da bi svoj rad na ovom vinskom destilatu krunisali prošle godine lansiranjem vinjaka Hedonic, koji je nakon poluvekovnog odležavanja u hrastovim buradima pretočen u kristalnu flašu sa izgraviranim detaljima od 24 karatnog zlata.

 

Ipak, Rubinovi enolozi prave i veoma dobra i zanimljiva vina. U novije vreme razvijaju liniju Double Barrique, veoma zanimljivu ideju da vina odležavaju u baricima duplo, ne samo na uobičajen način u novim buradima, već jedno vreme i u baricima u kojima je odležavao njihov Vinjak 5, što vinima daje novu notu, kako na mirisu tako i na ukusu. Do sada su flaširali vina koja su sazrevala na ovaj način: sovinjon blan i kaberne sovinjon, ali stižu najave da ćemo uskoro biti u prilici da probamo i merlo spravljen na ovaj način.

 

Tako su se ova premium vina pridružila dosadašnjoj Amante liniji, kod koje se posebno ističe Amante Carmen, napravljen kupažom prokupca, marselana i merloa. Ovo vino je osvojilo brojna međunarodna priznanja, kao i njihov Merlo 2017, iz linije „Vino sa pečatom“, koji je na londonskom Dekanteru osvoji 2 zlata: za crveno vino do 5 evra, i za vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. U Rubinu su odgovorili na sve veći zahtev tržišta za vinima sa mehurićim svojim Vronsky penušavim vinima. A, za one koji drže do tradicije, tu su i nekada čuveni Rubinovi Carica Milica i Car Lazar.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code