Vina
Veče u Beloj Kuli

Veče u Beloj Kuli

26 Mart 2023
  • Сподели:

Prava je retkost da se u Beogradu nalazi vinarija, ipak da Beograd može i time da se pohvali potrudio se Gvozden Radenković – na Ledinama je priveo kraju radove na izgradnji Vinarije Bela Kula. Naravno, vinogradi su u Župi, ali grožđe će vreti a vino zreti na Ledinama. Da ovaj radostan događaj obeleži, okupila se mala grupa prijatelja.

 

Počelo je onako kako počinje svaki obilazak nekoj vinariji: podrumi sa tankovima i baricima, punionica, degustaciona sala, ali akcenat je stavljen na kulu sa koje se pruža veličanstven pogleda na ceo Beograd, ali pre svega na onaj njegov deo sa prefiksom Novi. Zato smo požurili da taj pogled uhvatimo po danu. Zatim, ukusna zakuska tako pripremljena da svako vino pronađe svog para među ukusnim zalogajima koje volimo da zovemo meze. Ipak, zvezde večeri su bili par: vino Egregor, kupaža koja predstavlja duhovni spoj sorti koje su u njega utkane, a nas je podsetila na nekadašnju slavu Podruma Radenković i njegovo vino Carigrad, i Varinski ragu, ukrčkana „kupaža“ mesa, povrća i vina.

 

Pogled sa Bele Kule vredi dvostruko, zato smo se na kulu popeli još jednom posle večere, da bismo uživali u noćnom pogledu na Beograd, koji bi mogao nositi naslov „Svetla velegrada“. Ali, ono što vinoljupci najviše vole, to je kada im domaćin upriliči i slasnu degustaciju iz tankova i barik buradi. Gvozden je svojim gostima upravo to priredio, pa smo probavali bela vina koja čuva u inoksu, i crvena vina koja odležavaju u bariku, sa nadom da će neka od njih dostići duhovno jedinstvo u Egregoru.

 

A, da je vinoljubac biti lako, vinoljubac bi bio svako, jer već sutradan je bio novi vinski događaj – XIV Wine Stiye salon u Crowne Plazi! Kao što je organizator i najavio, veliki broj vinarija izložio je svoja vina pogledima i nepcim poštovalaca vina. Da se gutljaji uparuju sa zalogajima, potrudili su se proizvođači suvomesnatih i mlečnih delikatesa. Ipak, jedan novitet je privukao posebnu pažnju posetilaca: naša sorta prokupac postaje sve omiljenija, kako vinoljupcima tako i vinarima, pa od njega nastaju nove varijante. Ovaj put Podrum Pevac je pripremio blan d noar – penušavo vino od prokupca, zvezda o kojoj su pričali svi poštovaoci vina. Ali, pošto Podrum Pevac nije poznat samo po dobrim vinima, već i po destilatima, pripremili su nam dvostruko iznenađenje: odmah uz penušavac od prokupca, bio je i vinjak od prokupca, koji je 6 godina odležavao u bariku.

 

Da vinjaci ne prođu nezapaženo na salonu vina potrudio se i Rubin, koji je na svom štandu probranim sladokuscima sipao svoj vinjak star 50 godina, koji već svojim imenom Hedonic obećava uživanje. Vinoljupci imaju kratak predah do sledećeg vikenda, kada je zakazan novi susret u Kragujevcu!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code