Vina
8. Salon vina Kragujevac

8. Salon vina Kragujevac

29 Mart 2023
  • Сподели:

U hotelu Kragujevac 31. marta i 1. aprila održaće se 8. Salon vina Kragujevac. Zbog velike pažnje koju kragujevački salon vina privlači, ove godine će se on podeliti u dva dana, i to tako da će prvi dan biti Dan vinskih profesionalaca, gde će oni imati priliku za međusobne sastanke i sklapanje poslova, dok će drugi biti Dan ljubitelja vina, kada će svi prisutni na salonu imati mogućnost da uživaju u izloženim vinima. Kao i ranijih godina, prijavio se veliki broj izlagača, koji će izlagati na dva sprata, među njima biće najviše vinara, ali će na oba sprata biti i gastro blok sa raznim delikatesima.

 

Već ustaljena praksa naših vinskih manifestacija, pa i Salona vina u Kragujevcu, su takozvane radionice u okviru salona na različite vinske teme. Iz ovogodišnjeg programa izdvajamo u petak: Riedel čaše i vina srpskih autohtonih sorti; i Kraljevski vinski put, kao deo projekta Vinsko blago Srbije; dok se iz subotnjeg programa izdvajaju: Srpska tamjanika – sorta i stilovi, i Vranac – sorta koja spaja region.

 

Posebna zanimljivost biće premijerno predstavljanje knjige „Zlatna kruna – Priče iz Vinske Kraljevske Srbije“, autora Zorana Rapajića. Knjiga će biti predstavljena u subotu na štandu Vinskih Puteva Srbije u 14h, i tom prilikom će moći i da se kupi, sa promotivnim popustom od 50%, po ceni od 1.500 dinara. „Zlatna kruna“ je vinska istorija Srbije, koja govori o najznačajnijim momentima i ličnostima za razvoj vinarstva u Srbiji.

 

Jedan od tih blistavih momenata je i nastanak prvog penušavca na našim prostorima 1958. godine – Biser Palića, i njegov tvorac Veljko Mulina. Enolog Veljko Mulina je odlučio da odabere put kojim se ređe ide, i posvetio svoj život razvoju penušavih vina u Srbiji. Nakon svog prvenca, Bisera Palića, nastavio je da niže vinske bisere: Rubin Palića, Gold Sekt, Zlatna kapljica, a pod njegovom maginčnom rukom vaskrsla je i Bakarna vodica, čuveni penušavac sa našihih prostora.

 

Tako ćemo u Kragujevcu imati dobar spoj vina i knjige, a o tom uparivanju je još čuveni engleski filozof Frensis Bejkon rekao: staro vino je najbolje piće, a stari pisci se najbolje čitaju. Zato čitajte naše pisce dok pijete naša vina, ili pijte naša vina dok čitate naše pisce!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code